UA / RU
Підтримати ZN.ua

Програма вакцинації COVAX, на яку розраховує Україна, на межі зриву - Reuters

У COVAX борються з нестачею грошей, проблемами з поставками і складними договірними відносинами з компаніями-постачальниками препарату

Програма ВООЗ по вакцинації від COVID-19 жителів бідних країн COVAX, по якій Україна розраховує отримати 8 млн доз вакцини, зіткнулася з "дуже високим" ризиком зриву і може залишити держави без щеплень до 2024 року.

Про це пише Reuters, посилаючись на внутрішні документи Глобального альянсу з вакцин та імунізації (ГАВІ).

Зокрема, зазначається, що в COVAX борються з нестачею грошей, проблемами з поставками і складними договірними відносинами з компаніями-постачальниками препарату.

Крім того, негативну роль також відіграє те, що програма була розроблена в поспіху і діє на "незвіданою територією".

"Ризик невдачі у створенні успішного центру COVAX дуже високий", - йдеться у внутрішньому звіті ГАВІ.

Також, як стало відомо, в одній зі службових записок від 25 листопада, включених в документи ГАВІ, консультанти зазначають, що найбільший ризик для програми пов'язаний з положеннями в контрактах на постачання. Вони дозволяють країнам не купувати вакцини, заброньовані через COVAX.

Відзначається, що цей звіт і інші документи обговорюються на засіданні правління ГАВІ 15-17 грудня.

У проєкті державного бюджету на 2021 рік на вакцинацію від коронавірусу передбачили 2,6 млрд гривень. МОЗ у бюджетному запиті просив на це 15,6 млрд.

Ще 8 мільйонів доз вакцини наша країна має отримати в рамках європейської ініціативи COVAХ.

Першу партію препарату Україна має отримати наприкінці першого - початку другого кварталу наступного року, стверджує міністр. У Всесвітній організації охорони здоров'я в оцінках стриманіші - не раніше другого кварталу.

Голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО Сергій Комісаренко вважає, що до кінця наступного року всі охочі українці будуть щеплені від коронавірусу.