UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Прихисток» для переселенців: як зміняться виплати для власників житла

Компенсаційні виплати зростуть вдвічі.

В Україні з 1 жовтня планується збільшити вдвічі компенсації від держави за програмою «Прихисток» для українців, які розмістили у себе внутрішньо переміщених осіб (ВПО).  Подвоєння виплат буде автоматичним для всіх учасників програми. Про це в ефірі «Суспільного» заявив заступник міністра реінтеграції, уповноважений з питань ВПО Павло Козирєв.

Хто зможе отримати підвищену компенсацію за надання житла переселенцям

Козирєв наголосив, що в Україні станом на 3 вересня кількість зареєстрованих ВПО становить 4 479 798 людей. З них — 1 063 489 дітей. Він зазначив, що програма «Прихисток» — одна з ключових складових забезпечення житло ВПО.

«Трохи більше півмільйона людей скористалися цією програмою. Але зараз це максимально 450 грн на місяць на особу, яку безкоштовно взяли до себе додому люди. Але разом з наближенням зими наближається зовсім інший чек на комунальні послуги, особливо на опалення. Тому був такий потужний заклик на збільшення компенсації», – пояснив заступник міністра.

Він підкреслив, що були проведені перемовини з Товариством Червоного Хреста України, Федерацією таких товариств, яка є основним інвестором цієї програми.

«Досягнуто домовленості, яка буде на початку наступного тижня зафіксована Меморандумом між Міністерством розвитку громад і територій і Товариством ЧХ. І потім фіналізовано у вигляді змін до Постанови, яка регулює правила та кількість цієї компенсації. Плануємо, що до кінця тижня (наступного, — ред.) повинна вийти Постанова Уряду, яка запровадить такі правила з 1 жовтня або з початку опалювального сезону», – роз’яснив чиновник.

Читайте також: Німеччина виділить Україні €200 млн на підтримку внутрішніх переселенців

За словами Козирєва, поки що ніхто не знає, яка буде ситуація в країні, бо опалювальний сезон традиційно закінчується 15 квітня. В уряді домовилися повернутися наприкінці опалювального сезону до питання компенсацій і ухвалювати рішення щодо їхнього розміру зважаючи на ситуацію, наприклад курс гривні,

«Подвоєння виплат автоматично буде задіяно на всіх учасників програми Прихисток. Навіть розширили – вже неповнолітні можуть отримувати такі компенсації. Головне, що це є власник житла», – резюмував він.

Нагадаємо, що раніше Кабмін змінив Порядок щодо надання переселенцям грошей на проживання.