UA / RU
Підтримати ZN.ua

Програма «єВідновлення»: хто з українців зможе отримати допомогу

Деякі категорії громадян можуть отримати кошти на ремонт пошкодженого житла.

З 10 травня в Україні запрацювала програма «єВідновлення». В межах програми українці зможуть одержати кошти на ремонт житла, яке постраждала через військове вторгнення РФ. У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури розповіли, хто може отримати допомогу.

Хто може взяти участь у програмі «єВідновлення»

Програма зараз сфокусована на відновлення житла, яке має незначні пошкодження. Подати заяву на допомогу можна в «Дії». Протягом місяця спеціальна комісія при громаді має ухвалити рішення щодо надання допомоги. Міністерство закликає місцеві органи якомога швидше створювати комісії та підключатися до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Читайте також: Житло для ветеранів та їх сімей: як отримати грошову компенсацію на його придбання

У програмі можуть взяти участь українці, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій та підлягає відновленню. Йдеться про квартири, приватні будинки та інші житлові приміщення, зокрема і кімнати у гуртожитку.

Пріоритет надаватимуть таким особам, як:

У відомстві зазначили, що громадяни, які вже відремонтували своє житло, наразі не можуть претендувати на державну допомогу.

«Ми вже працюємо над механізмом відшкодування, зокрема і через механізм репарацій. Закликаємо зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого пошкодженого житла, аби в майбутньому претендувати на частину репарацій Росії», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: В Україні визначили максимальну суму для купівлі будматеріалів на ремонт пошкодженого житла

Як отримати компенсацію

Щоб отримати компенсацію на відновлення житла необхідно інформаційне повідомлення про пошкоджене майно, якщо таке повідомлення ще не подавали.

Це можна зробити на порталі чи в застосунку« Дія». Згодом така можливість буде в ЦНАП, нотаріусах та управліннях соцзахисту.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок «єВідновлення» в одному з банків-учасників програми. Зараз до програми підключені такі банки: «Ощадбанк», «Монобанк», «ПриватБанк», «Сенс Банк», «А-Банк» та «ПУМБ».

Після цього слід подати заяву на компенсацію в «Дії». Далі спеціальна комісія розгляне звернення, проведе огляд пошкодженого майна, внесе дані про нього в реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить суму, яка буде нарахована. Розгляд заявки та ухвалення рішення має відбутися протягом 30 днів.

«Розрахунок суми допомоги здійснюватиметься на основі ухваленого Урядом чек-листа. Він, як і сам порядок надання допомоги, доступний за посиланням», – пояснили у відомстві.

Як подати заявку на компенсацію через «Дію»

Для цього потрібно:

На які цілі можна використати кошти

Кошти, отримані в межах програми, можна використати на придбання будівельних матеріалів: вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату будівельних робіт.

Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні коди для роботи, а їх продавці подали заявку на участь в програмі через портал Дія.

Використати компенсацію можна буде протягом одного року з моменту її нарахування.

Чому законопроєкт №6458 про реконструкцію «хрущовок», який пролежав майже рік нерухомо, раптом вигулькнув з глибокої шухляди ВР? Чи не запахло тут великими грошима на повоєнну відбудову, куди держава забажала вписати й реновацію застарілого житлового фонду? Цей пазл картини нових міст дуже легко складається. Але головне – в чиїх інтересах, і хто його складатиме. Про це читайте у матеріалі директора «Інституту міста» Олександра Сергієнка «Хрущовки» у проєкті майбутнього відновлення. Все-таки зноситимемо?» на ZN.UA.