UA / RU
Підтримати ZN.ua

Профспілка просить перенести на місяць усунення вчителів від роботи

Вказується, що про зміну умов праці необхідно повідомляти працівників за два місяці.

Профспілка працівників освіти та науки просить Кабмін, Міносвіти та МОЗ відкласти на місяць усунення невакцинованих освітян від роботи. Про це йдеться у зверненні на сайті Профспілки працівників освіти та науки.

«Складна ситуація склалася із усуненням від роботи працівників закладів освіти, обов'язковість профілактичних щеплень яких визначена переліком осіб, які відмовляються чи ухиляються від проведення таких обов'язкових профілактичних щеплень проти СОVID-19. Хоча кількість педагогів, які ухвалюють рішення вакцинуватися, щодня збільшується», — йдеться у зверненні.

У профспілці зазначають, що усунення від роботи вже з 8 листопада може спричинити непередбачені ситуації, які призведуть до порушення вимог щодо створення необхідних умов для проходження освітнього процесу, неможливості обслуговування котелень, харчоблоків, охорони будівель, неможливості заміни відсутніх педагогів тощо.

Крім того, наголошується, що з метою дотримання норм статті 32 Кодексу законів про працю України (КЗпП) про повідомлення працівників про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці, Профспілка працівників освіти та науки України вважає за необхідне термінове внесення змін до наказу МОЗ № 2153 та постанова Кабінету Міністрів № 1236, у яких йдеться про усунення певних категорій працівників без вакцинації з 8 листопада, для перенесення строків їх реалізації не раніше 8 грудня.

Читайте також: Вакцинованих українців планують ідентифікувати за браслетами — МОЗ

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я офіційно затвердило перелік професій, для яких вакцинація проти коронавірусу є обов'язковою.

У "червоних зонах" карантину в школах вакцинованими мають бути 100% вчителів.

Докладніше про те, чого можна досягти примусом, читайте у статті Оксани Онищенко "Обов'язкова вакцинація вчителів. Три питання, на які немає відповідей"