UA / RU
Підтримати ZN.ua

Продаж другого авто протягом податкового року: які документи потрібні

Роз'яснення дали у Головному сервісному центрі МВС.

Українці можуть купувати та продавати автомобілі. Оскільки продаж автомобіля передбачає отримання доходу, то існують певні норми законодавства, що передбачають сплату податку. У Головному сервісному центрі МВС розповіли, коли та який податок потрібно платити при продажі машини та які документи для цього необхідні.

Коли треба плати податок від продажу авто

У Центрі пояснили, що якщо фізична особа протягом податкового року вперше продає легкове авто, або мотоцикл чи мопед, податок на доходи не стягується. Цю норму регулює ст. 173 Податкового кодексу України.

Читайте також: Техогляд автомобіля: хто має його проходити

«Якщо автовласник вирішив продати друге авто, варто сплатити податок на отриманий дохід до Державної податкової служби України у розмірі 5 % від вартості авто та військовий збір 1,5 %. У випадку продажу третього і більше транспортних засобів податок зростає до 18 % від вартості авто, також сплачується військовий збір – 1,5 %»,  – йдеться у повідомленні.

При продажу першого, другого автобуса, вантажівки, причепа, трактора, спецтехніки та іншого рухомого майна стягується податок у розмірі 5 % і військовий збір 1,5 % від оціночної вартості навіть на першу операцію в році.

При продажу третього та наступного автобуса, вантажівки, причепа, трактора, спецтехніки та іншого рухомого майна стягується податок у розмірі 18 % і військовий збір 1,5 % від оціночної вартості.

Які документи потрібно мати для перереєстрації автомобіля

Для перереєстрації авто на нового власника необхідно звернутися до сервісного центру МВС, взяти талон на послугу через онлайн-функціонал е-запис або в терміналі в приміщенні сервісного центру МВС.

Необхідно мати такі документи:

Договір купівлі-продажу можна оформити у сервісному центрі МВС. Оформлення документа входить у вартість послуги з перереєстрації.

Раніше ми писали, що в Україні продаватимуть вживані автомобілі за новими правилами.