UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення соціальних виплат для українців мають спростити

Про це повідомили у Мінсоцполітики.

Попри війну українці продовжують отримувати соціальні виплати та звертатися за їх призначенням. У Міністерстві соціальної політики анонсували спрощення цього процесу.

Читайте також: Соціальні виплати: яку пенсію отримують українці з середньою зарплатою

Там нагадали, що уряд прийняв постанову, завдяки якій зменшиться обсяг паперових документів, які наразі подають українці для призначенням соціальних виплат і допомог.

Завдяки тому, що міністерство під час повномасштабного вторгнення розгорнуло Єдину інформаційну систему соціальної сфери (ЄІССС), значна кількість інформації, яка необхідна для призначення соціальних виплат і допомог українцям, вже цифровізована і наявна і цій системі. 

Відповідно, наразі з’явилась можливість відмовитись від прийняття значної кількості паперових документів при призначенні виплат і допомог. Та інформація, яка вже є в ЄІССС, буде підтягуватись з цієї системи, – відтак, людині не потрібно наново її підтверджувати і подавати паперові документи.

Тобто людині, яка вже отримували виплату чи допомогу і дані якої внесені до ЄІССС, щоб переоформити її (або оформити нову) достатньо буде звернутися із заявою і пред'явити документ для ідентифікації (наприклад, паспорт). Решту інформації працівник органу соціального захисту зможе  отримати завдяки цифровим рішенням. Якщо ж даних потенційного отримувача ще немає в системі, то, звичайно, йому потрібно буде надати усі необхідні документи.

«Дотепер  в органах соціального захисту опрацьовували вручну мільйони заяв. А українці часто були змушені ходити по установах і стояти в чергах, аби зібрати весь пакет документів, необхідних для призначення виплат і допомог. Відмова від паперових копій документів, які вже є в нашій електронній системі, – важливий крок для розвитку системи соціального захисту. Адже це економить час громадян, які звертаються за підтримкою, а також фахівців, які  цю підтримку надають. І в них з’являється можливість приділити час саме потребам людини та розмові з нею», – зазначила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

В Мінсоцполітики нагадали, що ЄІССС запрацювала у перший рік повномасштабного російського вторгнення в Україну, зараз нею користуються в усіх регіонах країни, кількість користувачів – фахівців соціальної сфери – перетнула позначку 15 тисяч. ЄІССС охоплює десятки реєстрів та баз даних соціальної сфери, передбачає інформаційні обміни з іншими державними реєстрами, щоб дати можливість людині, яка потребує соціальної підтримки, звернутися за нею в будь-якій точці України і не збирати паперові довідки.

Нагадаємо, хто та як може отримати допомогу для одиноких батьків. На неї можуть розраховувати особи, які самостійно виховують дітей.