UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пристайко розповів деталі підготовки кандидатів на обмін

Глава МЗС заявив, що зараз вивчаються справи кандидатів на обмін.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що зараз проходить період підбору кандидатів на обмін. Про це він повідомив в інтерв'ю ТСН.ua.

За його словами, зараз вивчаються справи кандидатів на обмін, а також можливість їх звільнення.

"Це не період очікування - це період підбору підходящих кандидатів на обмін, вивчення їхніх справ і разом з тим можливість звільнення. Обмін - це фраза, яка використовується скоріше в медіа, ми використовуємо іншу фразу - одночасне звільнення. Це більше схоже на те, над чим дійсно працюють обидві сторони", - заявив міністр.

При цьому він зазначив, що обмін не прив'язується до дати проведення зустрічі в нормандському форматі.

"Мені б хотілося, щоб він стався максимально швидко. Ми взагалі не прив'язуємося до нормандського саміту. Якщо саміт лідерів і посприяє обміну, ми не маємо нічого проти. Для нас будь-яка затримка зі звільненням людей, це, м'яко кажучи, трагедія. Ми не прив'язуємося до цього жодним чином", - зазначив він.

Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдик анонсував великий обмін утримуваними особами.

Раніше в окупаційній адміністрації ОРДО заявили про готовність до обміну утримуваними особами з Києвом за формулою "52 на 85". За даними правозахисників, в Росії перебуває 305 політв'язнів.

Нагадаємо, 7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі "35 на 35". РФ повернула в Україну 24 полонених моряків і 11 політв'язнів: Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколи Карпюка, Олексія Сизоновича, Павла Гриба, Едема Бекірова, Євгенія Панова і Артура Панова.