UA / RU
Підтримати ZN.ua

Припинення житлово-комунальних послуг: чи можливо це під час війни

З окремих категорій громадян не можуть стягнути борги за комуналку. 

Навіть під час війни, яку розпочала Росія, українці мають сплачувати комунальні послуги в повному обсязі. Але це стосується не всіх.  

Читайте також: Комунальні послуги: як економити воду влітку

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, чи мають право надавачі житлово-комунальних послуг стягнути заборгованість та припинити надавати ці послуги під час війни.

Відповідно до п.1 постанови Кабміну №206 від 05.03.2022 р. до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється, зокрема:

Тож, закон захищає споживачів ЖКП, житло яких знаходиться на територіях бойових дій, від припинення надання їм таких послуг та від стягнення заборгованості за них, якщо споживач та члени його сім'ї покинули своє місце проживання та надали виконавцю комунальних послуг, управителю багатоквартирного будинку докази непроживання в такому житлі.

Чи можуть споживачі, чиє житло знаходиться на територіях бойових дій не оплачувати ЖКП

За словами юристів, вони не звільнені від оплати ЖКП, проте відповідно до ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» громадяни мають право на неоплату вартості комунальних послуг у разі їх невикористання за період тимчасової відсутності в житлі споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження.

Це залежить від деяких обставин.

Як діяти, якщо така особа отримали судовий наказ про стягнення заборгованості за ЖКП

Боржник має право протягом 10 днів з дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування. У випадку, коли особа дізналась про наявність судового наказу уже запізно та не були належно повідомлені про його видачу судом, необхідно звернутись до суду, що видав судовий наказ, із заявою про поновлення пропущеного строку та скасування судового наказу.

Після отримання судового рішення про скасування судового наказу, особа може звернутися до виконавчих органів із заявою про закінчення виконавчого провадження і застосування наслідків закінчення виконавчого провадження:

Але у разі закінчення бойових дій та/або після закінчення дії воєнного стану на відповідній території особа буде зобовʼязана оплатити заборгованість за ЖКП. В іншому випадку у надавача послуг буде законне право звернутися за примусовим стягненням заборгованості.

Бувають випадки, коли споживач отримує комунальні послуги неналежної якості. Нагадаємо, куди можуть поскаржитися побутові споживачі.