UA / RU
Підтримати ZN.ua

Примусова евакуація: як вона відбувається та чи можна відмовитись

В Україні постійно евакуюють громадян з небезпечних регіонів.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні регулярно проводиться евакуація населення з небезпечних регіонів. Фахівці «Безоплатної правничої допомоги» розповіли, як проводиться примусова евакуація та чи можна від неї відмовитись.

Читайте також: Евакуація з небезпечних територій: куди звертатися, щоб виїхати

Там нагадали, що в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану проводити евакуацію населення у разі виникнення або загрози виникнення надзвичайної ситуації, а також із зон збройних конфліктів (з районів можливих бойових дій) у безпечні райони.

Види евакуації:

Обов’язкова евакуація населення завчасно планується та проводиться у разі виникнення загрози:

Під час воєнного стану в обов’язковому порядку здійснюється тимчасове переміщення (евакуація) дітей та осіб, які цілодобово перебувають у закладах, розташованих на відстані менш як:

Загальна евакуація проводиться для всіх категорій населення із зон:

Часткова евакуація проводиться для вивезення категорій населення, які за віком чи станом здоров’я у разі виникнення надзвичайної ситуації не здатні самостійно вжити заходів щодо збереження свого життя або здоров’я, а також осіб, які відповідно до законодавства доглядають (обслуговують) таких осіб.

У випадку відмови від обов’язкової евакуації фізична особа підписує відмову від проведення обов’язкової евакуації. Бланк відмови можна знайти за посиланням.

Як проводиться евакуація дітей

З метою захисту дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, в умовах воєнного стану обласні військові адміністрації за погодженням з органами військового командування на відповідній території та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану можуть прийняти рішення про проведення обов’язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з їх батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками з окремого населеного пункту в місцевості, де ведуться бойові дії.

Обов’язкова евакуація в примусовий спосіб дітей здійснюється за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

Відмова батьків, осіб, які їх замінюють, або інших законних представників від обов’язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з окремого населеного пункту в місцевості, де ведуться бойові дії, не допускається.

Нагадаємо, у Харківській області розширили зону примусової евакуації сімей із дітьми з населених пунктів Ізюмського, Богодухівського, Куп’янського, Чугуївського районів. Таке рішення у п'ятницю, 28 червня, ухвалила Раді оборони області через посилення ворожих обстрілів.