UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прикордонники назвали причину відмови на в'їзд щеплених російською вакциною "Спутнік V"

Вакцини, за якими може бути розглянутий документ про отримання повного курсу вакцинації від COVID-19, повинні бути включені ВООЗ в перелік дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

Українські прикордонники відмовляють у в'їзді тим, у в паспорті вакцинації вказана російська вакцина "Спутнік V" через те, що вона не визнана Всесвітньою організацією охорони здоров'я і Україною, повідомив перший заступник начальника відділу прикордонної служби "Бориспіль-1" Валентин Мельник.

"Вакцина Спутнік Всесвітньою організацією охорони здоров'я не визнана, тому і ми її також не беремо. Тільки ті вакцини, які визнані Всесвітньою організацією охорони здоров'я і які визнаємо ми", - сказав Мельник на брифінгу в аеропорту "Бориспіль" у вівторок.

Іноземцям, щеплених "Спутніком V" можуть пустити в Україну тільки з наявністю негативного ПЛР-тесту або тесту на антиген. Громадян України просять відправлятися на самоізоляцію або обсервацію.

"Якщо це іноземець, то ми йому відмовляємо, якщо у нього немає тесту негативного (ПЛР або на антиген). Якщо це українець, ми йому надаємо можливість як пересічному громадянину: або вибути на самоізоляцію за допомогою додатка "Вдома", або обсервацію", - додав Мельник.

Він вказав, що якщо такі пасажири трансфером летять в інші країни, вони не прибувають на паспортний контроль, автоматично піднімаються в трансферну зону і вибувають далі з України.

Читайте також: Шмигаль поспішив із заявою про включення України в «зелену» зону Євросоюзу

У Держприкордонслужбі підкреслюють, що вакцини, щодо яких може бути розглянутий документ про отримання повного курсу вакцинації від COVID-19, повинні бути включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

На даний час до такого переліку належать такі вакцини:

Програми вакцинації COVID-19 діють у багатьох країнах по всьому світу, і в міру того, як все більше людей отримують щеплення від коронавірусу, країни прагнуть відкрити для вакцинованих відвідувачів курорти. Деякі знімають обов'язкові обмеження на карантин і тестування для тих, хто хоче приїхати і повністю вакцинований. Про умови в'їзду країни читайте в нашому матеріалі.