UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Швейцарії розповів про роль його країни у відбудові України після війни

За його словами, будуть залучені широкомасштабні ресурси, щоб відродити Україну після колосальних руйнувань, спричинених війною.  

Швейцарія планує інвестувати у відновлення України, однак відповідна підтримка буде поєднана з контролем, що служитиме зміцненню довіри, заявив в інтерв'ю ZN.UA президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс, з яким поговорив Василь Зоря. Кассіс розповів, яку роль його держава відіграватиме у відбудові України після війни, а також про те, як зменшити негативні наслідки вторгнення Росії.

 «Швейцарія підтримувала Україну задовго до війни, ще з 90-х років, ми відкрили офіс співпраці у 1999 році і продовжуємо цю підтримку досі. Усі розуміють, що після війни обов’язково настане час відбудови. Ніхто просто не знає, коли це станеться», - зазначає Кассіс.

На його думку, вкрай важливо почати обговорення перспектив вже сьогодні.

«4-5 липня у місті Лугано в Швейцарії відбудеться перше зібрання, на порядок денний винесено єдиний пріоритет в цьому плані. П’яту конференцію з-поміж тих, що традиційно аналізували хід реформ в Україні, ми спільно вирішили присвятити післявоєнному відновленню. Це було логічним і єдино можливим», - додав президент.

За його словами, Швейцарія пропонує «свої напрацювання, досвід та особливу позицію як нейтральної країни для використання Україною та партнерами з європейського континенту».

«З іншого боку – хочу наголосити на цьому – велика зустріч в Лугано не буде конференцією порожніх обіцянок. Звісно, ми очікуємо, що під час конференції виникнуть нові фінансові зобов’язання, але сам захід не є суто донорським збором коштів», - підкреслив Кассіс.

Президент Швейцарії також розповів, як його країна планує контролювати свої інвестиції, беручи участь у відбудові нашої держави, оскільки до війни Україну вважали однією з найбільш корумпованих у Європі.

«Стійкість України у війні дійсно можна частково пояснити успіхом антикорупційних довоєнних реформ. Ми сподіваємося, що пізніше здійснені зусилля будуть розвинуті з не меншою наполегливістю», - зазначив Кассіс.

На його думку, міжнародна підтримка має бути довгостроковою. 

«Відповідно будуть залучені широкомасштабні ресурси, щоб відродити країну після колосальних руйнувань, спричинених війною», - уточнив президент Швейцарії.

За його словами, для отримання допомоги необхідно сформувати принципи політичного процесу, які викладуть в  декларації, ухваленій за підсумками конференції в Лугано.

 «Їх безумовне виконання має зберегти бажання працювати з Україною в довгостроковій перспективі. Відповідна наша підтримка буде поєднана з контролем, що служитиме зміцненню довіри», -  повідомив Кассіс.

Читайте також: Волонтери з України та Швейцарії створили платформу для допомоги людям з інвалідністю

Раніше повідомлялося, що Швейцарія ухвалила рішення підтримати санкції Євросоюзу проти РФ. Зокрема, країна запровадила санкції щодо  100 фізичних і юридичних осіб Росії.

Також Федеральна рада Швейцарії запровадила нові санкції проти Росії, реалізувавши рішення підтримати шостий пакет обмежувальних заходів Європейського Союзу.