UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент і МЗС висловили протест щодо нового вироку Балуху

Петро Порошенко назвав розправою черговий вирок кримського "суду".

Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв'язку з новим вироком українському політв'язню Володимиру Балуху, якого Роздольненський "райсуд" в окупованому Криму сьогодні засудив до п'яти років колонії та штрафу у 10 тисяч рублів (близько 4 тисяч гривень). Цього разу українця визнали винним у нібито побитті начальника ізолятору.

"Розправа окупанта. П'ять років за патріотизм. Абсолютно свавільний і незаконний "вирок" Володимиру Балуху. Висловлюємо протест РФ", - написала спікер МЗС Мар'яна Беца на своїй сторінці в Twitter.


Своєю чергою, президент України Петро Порошенко також назвав розправою вирок Балуху і підкреслив, що держава продовжить боротися за кожного заручника Кремля.

"Розправа – лише так можна назвати черговий "вирок", оголошений сьогодні українському патріоту. Людину, яка підняла над власним будинком український прапор, за цей вчинок методично знищують", – написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

Він також процитував Балуха: "Більше за постріли гармат і пуски балістичних ракет кремлівський режим патологічно боїться одного слова "Правда".

Читайте також: Москалькова: Лікарі не бачать загроз для життя Балуха, але я планую його відвідати

Нагадаємо, 16 січня Роздольненський районний "суд" анексованого Криму повторно засудив українського активіста Володимира Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить близько 4,6 тисячі гривень. Його визнали винним у незаконному зберіганні боєприпасів. У березні Балуху на два місяці скоротили термін ув'язнення.

На знак протесту 19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. У травні він повідомив, що змінив формат голодування і почав приймати їжу: дві склянки вівсяного кисілю та 50-70 грам житніх сухарів на день. У червні адвокат українця зазначила, що зараз Балух не приймає їжу, а п'є лише воду.

ФСБ затримала Володимира Балуха у грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій через проукраїнську позицію і встановлений на його подвір'ї прапор України.