UA / RU
Підтримати ZN.ua

Претендент на посаду керівника податкової розповів про можливості щодо зниження ставок податків в Україні

На посаду глави ДПС претендують 9 осіб.

Олександр Кучеренко, кандидат на посаду голови Державної податкової служби, розповів про розроблену його командою концепції, яка передбачає зниження податкових ставок. На думку Кучеренка, цей крок дозволить стимулювати розвиток підприємництва та підвищити конкурентоспроможність в рамках глобального протистояння за залучення капіталу. Таку думку Кучеренко висловив в інтерв'ю "РБК-Україна".

"У нашій концепції передбачено поступове скорочення ПДВ до 15%, податку на доходи фізичних осіб - до 12%. Обов'язково потрібно ввести податок на виведений капітал замість податку на прибуток підприємств. Розмови про це ведуться давно, на жаль, є сильну протидію з боку великого бізнесу. Ставками податків необхідно стимулювати створення доданої вартості, а не сировини, як це робиться зараз на прикладі сільгоспвиробників.

Проаналізувавши обороти приватних підприємців, я також буду наполягати на тому, щоб прибрати і звітність, і податки для ФОПа оборотом менш як 400 тис. грн. на рік", - заявляє Кучеренко.

Метою реформи податкової системи та роботи Державної податкової служби, вважає Кучеренко, має стати умов для стимулювання підприємництва, що дозволить в кінцевому підсумку збільшити базу оподаткування.

"Вона полягає в зміні мети роботи та місії ДПС. Замість «зібрати побільше податків» - стимулювати розвиток підприємництва. На мій погляд, збільшення бази оподаткування набагато більш виграшна стратегія, ніж збільшення ставок і податкового тиску на підприємців. Тому потрібно скорочення ставок податків і часу на їх адміністрування.

В основі концепції, яку пропоную я і команда Ради інституціональних реформ, лежить цілком конкретне завдання - Україна повинна перемогти в конкурентній битві за капітал, яка зараз розгорнулася в світі. У тому числі і за капітал наших власних громадян. А зробити це можна тільки створивши конкурентоспроможну податкову систему. Але не перетворившись при цьому в податкову гавань", - зазначив Кучеренко.

Нагадаємо, в рамках конкурсу на посаду голови ДПС претендують 9 осіб.

Серед них:

На цей момент розпочато етап тестування кандидатів.