UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем’єр Словаччини запропонував ЄС назавжди скасувати імпортне мито на товари з України

Єврокомісія розглядає таке скасування терміном на рік

Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Геґер запропонував країнам Європейського Союзу назавжди скасувати імпортне мито на український експорт, аби підтримати українську економіку, яка зазнає збитків через війну. Таку ідею глава словацького уряду оприлюднив у своєму Twitter 27 квітня.

“Щиро вітаємо та підтримуємо сьогоднішню пропозицію Валдіса Домбковскіса (єврокомісар з питань торгівлі, – ред.) звести тарифи на імпорт з України в ЄС до нуля на один рік. Це також один із елементів словацького плану для України, яким я поділився на саміті в Версалі. Тільки не на 1 рік, а назавжди”, – написав Едуард Геґер.

Того ж дня раніше Європейська Комісія запропонувала скасувати на один рік імпортні мита на весь український експорт до країн ЄС – таку пропозицію опублікували на сайті Єврокомісії. Окрім імпортного мита Єврокомісія пропонує призупинити дію європейських антидемпінгових та захисних правил, які діють щодо імпортованих з України виробів зі сталі. Ці заходи покликані підтримати українську економіку, яка зазнає втрат через війну.

"Це значно полегшить експорт українських промислових та сільськогосподарських товарів до ЄС. Ми продовжуємо підтримувати Україну в ці важкі часи, – заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. – Ми обоє (разом з Володимиром Зеленським, – ред.) погодилися на критичній важливості швидкого і широкого призупинення дії мит, щоб посилити українську економіку".

Читайте також: Єврокомісія пропонує скасувати на рік мито на весь експорт з України до ЄС

Нагадаємо, 26 квітня стало відомо, що всі мита на українські товари скасувала Велика Британія. Окрім того, низка країн вчиняють протилежні заходи щодо Росії, аби послабити її на фоні вторгнення в Україну. Так з 25 квітня спеціальні тарифи на імпорт товарів із Росії у розмірі 35% ввела Нова Зеландія. А наприкінці березня уряд Австралії оголосив про рішення підвищити мито також до 35% на імпорт усієї продукції з Росії та Білорусі.