UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представниця ООН: без підготовки до зими українці можуть бути змушені полишати свої домівки

Потреби України не можуть покрити виключно гуманітарні програми, зауважила вона.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Представниця Агентства ООН у справах біженців (УВКБ) Кароліна Ліндхольм Біллінг заявила, що готуватися до опалювального сезону в Україні потрібно вже зараз та на різних рівнях. Інакше люди можуть бути змушеними полишати свої домівки та переміщатися, передає її слова «Укрінформ».

Читайте також: Блекаути взимку: як наразі ремонтується енергосистема та на скільки тривалими будуть відключення в грудні

Вона зауважила, що важливо відновлювати обʼєкти енергетики, пошкоджені російськими атаками. Також може допомогти децентралізація генерації та підтримка на рівні господарств чи індивідуально. Вона закликала інші країни допомогти Україні в цьому.

«Потреби, які зараз існують, не можуть покриватися лише гуманітарними програмами», — підкреслила представниця.

17 червня генеральний директор YASNO Сергій Коваленко заявив, що взимку українці можуть отримувати електроенергію по 6-7 годин на день. За його словами, реальним є сценарій, при якому дефіцит електричної енергії під час опалювального періоду складатиме до 35% від потреби.

Нагадаємо, раніше Кароліна Ліндхольм Біллінг заявила, що рівень гуманітарної допомоги Україні скорочується, в той час як потреби українців зростають понад два роки поспіль через російську агресію. За її словами, через це страждатимуть найбільш вразливі категорії населення.