UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представники української сторони вирушили до Донбасу для проведення обміну утримуваними особами

Очікується, що обмін відбудеться 27 грудня.

Представники української сторони вирушили до Донецької області для участі в процесі обміну українських заручників на засуджених в Україні бойовиків, повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"З омбудсменом Валерією Лутковською, представниками Генпрокуратури, експертами мінської гуманітарної групи, представниками СБУ та Міноборони вилітаємо у Донбас", - написала Геращенко на своїй сторінці в Facebook ввечері у вівторок, 26 грудня.

Віце-спікер запевнила, що в української сторони "є ініціативи та ідеї, як вигризти, витягнути кожного з російських в'язниць і в'язниць на окупованих територіях".

Переговорний процес про обмін українських заручників на засуджених в Україні бойовиків активізувався після публічної згоди президента РФ Володимира Путіна посприяти цьому за посередництва проросійського лідера руху "Український вибір" Віктора Медведчука. У Кремлі заявили, що 15 листопада нібито відбулася телефонна розмова Путіна з ватажками "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким, присвячена обміну утримуваними особами.

Українська сторона висловила готовність звільнити 306 бойовиків для звільнення 74 українських заручників.

Після зустрічі з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим у Відні 7 грудня міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що обмін може бути проведено найближчими тижнями.

Однак учасники Тристоронньої контактної групи на останньому в 2017 році засіданні не погодили дату обміну, так як терористи ОРДЛО в останній момент подали додаткові списки.

Пізніше перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що обмін все-таки відбудеться в середу, 27 грудня в форматі "306 на 74".