UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представник фірми з "кейса Семочка" претендує на місце заступника Степанова

Компанія "Лінк-Медітал" постачала препарати для діалізу за завищеними цінами.

В реєстрі електронних декларацій Національного агентства із запобіганню корупції з'явилась декларація кандидата на посаду заступника міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції. На цю посаду претендує працівник ТОВ "Лінк-Медітал" Ігор Іващенко.

Згідно з даними в системі Youcontrol, підприємство займається виготовленням та доставкою фармацевтичної і медичної продукції, надає послуги в сфері охорони здоров'я. Ігор Іващенко вказаний в анкеті компанії як уповноважена особа – підписант.

У 2018 році підприємство стало фігурантом "діалізної справи": співробітники управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ вимагали у підприємств "відкати" за участь в тендері на постачання препаратів для гемодіалізу. Керував ними перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко.

Журналісти "Наших грошей" провели розслідування і з'ясували: після втручання СБУ в тендери ТОВ "Лінк-Медітал" стала найбільшим одержувачем гемодіалізних підрядів. Фірма стала однією з двох, що постачали до України матеріали для перитонеального діалізу за завищеними цінами.

Директор компанії "Діавіта" Сергій Христинченко – одного з потенційних учасників тендеру – спробував домогтися зниження закупівельної ціни, після чого на нього завели кримінальну справу. Свідками проти Христинченка виступали представники "Лінк-Медітал".

14 квітня 2019 року п'ятий президент Петро Порошенко звільнив Семочка, справою про загибель 200 людей, яким не підійшли діалізні препарати, займаються правоохоронці.

Журналістка проєкту "Схеми" Валерія Єгошина зазначає, що "Лінк-Медітал" добре знайомий і самому чинному міністру охорони здоров'я Максиму Степанову.

"У 2017 в Одесі за бюджетні кошти відремонтували центр гемодіалізу, а приватна компанія передала обладнання на десятки мільйонів гривень – губернатор Степанов тоді дуже радів. Лише згодом з'ясувалося, що це обладнання може працювати лише на матеріалах, які постачають "Лінк-Медітал", - пише вона в Facebook.

Вказує на знайомство Степанова з цією компанією і журналіст "Наших грошей" Юрій Ніколов.

"Його дружина входила в групу при МОЗ по діалізу. А сам Степанов допоміг зайти в Одесу угрупованню "Лінк-Медітал", яка розвивалася в Україні під дахом того самого Семочка", - зазначає він.