UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правозахисники розповіли про ще одного українця, якого ФСБ затримала як "диверсанта"

Харків'янина Володимира Присича можуть тримати в "Лефортово" або в СІЗО Сімферополя.

Кримська правозахисна група припускає, що "диверсантів", яких у серпні цього року в Криму затримали російські спецслужби, було не троє, як заявлялося раніше, а як мінімум четверо. Четвертим фігурантом може бути Володимир Присіч, водій-далекобійник з Харкова, сказано в повідомленні на сайті правозахисної групи.

Згідно з повідомленням, про "диверсанта" стало відомо з сюжету на каналі "Росія-1". У сюжеті чоловік, якого представляють як далекобійника з Харкова Володимира Присича, розповідає, що нібито він був завербований української розвідкою в січні цього року, їздив по Криму і збирав дані про російську військову техніку.

"Я був завербований в середині січня 2016 року співробітником ГУР на пункті пропуску Гоптівка - Нехотєєвка. Звати його Олег, позивний Муса, ім'я, посаду та звання мені невідомі. Під час вербування Олег мені сказав, що моїм завданням є збір інформації про пересування військової техніки по території Криму. Попросили звернути увагу на кількість техніки, вид техніки, розпізнавальні знаки та на номерні знаки з визначенням на регіони. Мені встановили співробітники ГУР на телефон програму, за якою мені передавали інформацію з завданням, яку я повинен був виконати", - каже чоловік.

У програмі на російському каналі також повідомляється, що нібито Присіч на зв'язок з співробітником української розвідки виходив, користуючись псевдонімом Сармат, і в період з січня по серпень 2016 року він був у Криму вісім разів.

"Перебуваючи в Криму, я п'ять разів передавав співробітникові ГУР фотографії військової техніки, БРТ, а також радіолокаційних станцій і автомобілів, припаркованих біля військової частини. 9 серпня 2016 року у мене відбулася зустріч із співробітником ГУР в Харкові, в кафе "Кулиничі", де мене попросили перевезти нелегально на територію РФ коробочку розміром 60 на 60 і на 30 сантиметрів", - розповідає чоловік.

Кримська правозахисна група припускає, що Присіч також міг давати свідчення під тортурами або фізичним і психологічним тиском з порушенням його права на захист. В даний час доля Присича точно невідома. Можливо, він знаходиться в СІЗО Сімферополя або в СІЗО "Лефортово" в Москві.

Читайте також: До затриманого в Севастополі українського "диверсанта" не пускають адвоката

10 серпня ФСБ РФ звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України в напрямку на територію окупованої Криму диверсантів і веденні "масованих обстрілів".

Одним з задержаннях ФСБ українських "диверсантів" виявився 39-річний житель Енергодара Євген Панов,, який з 8 серпня не виходив на зв'язок з рідними. При цьому родичів, знайомих і ділових зв'язків в Криму у нього не було.

Тим часом в МЗС РФ назвали ім'я іншої особи, схопленого російськими силовиками за нібито "підготовку терактів в Криму". Так, крім Євгена Панова, співробітники ФСБ РФ затримали Андрія Захтея.

Третім затриманим "диверсантом" став Редван Сулейманов.