UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правозахисники опублікували дані 40 тисяч колишніх чекістів

До списку потрапили відомості про співробітників НКВС епохи Великого терору.

Правозахисне товариство "Меморіал" виклало у вільний доступ довідник А. М. Жукова "Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939", в якому зібрані дані 40 тисяч колишніх чекістів.

За повідомленням правозахисників, пильну увагу було приділено періоду з осені 1935 по середину 1939 року, в довіднику є дані практично всіх осіб, які отримували спецзвання в цей період. Тут зібрані короткі відомості про 39 950 співробітників НКВС. З повною версією довідника можна ознайомитися на сайті товариства.

Правозахисники працювали з наказами НКВС СРСР по особовому складу, саме вони стали основою опублікованого довідника.

"У довіднику наведено номери і дати наказів про присвоєння спецзвання і про звільнення з НКВС, відомості про займану на момент звільнення посади, а також інформація про отримані державні нагороди і про нагородження знаками "Почесний працівник ВЧК-ГПУ", - повідомляють правозахисники.

Інформацію з наказів доповнює інформація біографічного характеру, взята з інших джерел, відомості про репресованих, а також загиблих і зниклих безвісти у роки Другої світової війни.

Члени товариства вважають даний довідник корисним усім тим, хто цікавиться радянською історією.

"Поява довідника – суттєвий крок до більш поглибленого і точного розуміння трагічної історії нашої країни в 30-ті роки ХХ століття", - повідомляється на сайті "Меморіалу".

Попередня версія довідника вийшла на CD у травні 2016 року. У його інтернет-версії коригування зазнали близько 4500 біографічних довідок.

Великий терор – період радянської історії 1937-1938 років, що характеризується максимумом репресій, спрямованих в першу чергу проти військової та партійної еліти країни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про створення в Києві Музею тоталітаризму в рамках програми декомунізації.