UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правозахисниця оприлюднила лист Клиха до Сенцова

Його було написано до того, як один з політв'язнів припинив голодування.

Незаконно утримуваний в Росії український політв'язень Станіслав Клих написав листа бранцю Кремля, українському режисеру Олегу Сенцову із проханням припинити голодування. Як зазначає правозахисниця Марія Томак, лист потрапить до Сенцова після того, як він прийняв рішення припинити голодування, та все одно слугуватиме йому в якості моральної підтримки.

"Якраз у ці дні, коли Олег Сенцов припинив голодування, Тамара Іванівна Клих, яка нещодавно відвідувала свого сина Станіслава Клиха в колонії в РФ, передала мені цього листа. Він не встиг потрапити до рук Олега до того, як він припинив голодування, але, сподіваюся, потрапить після. В якості моральної підтримки", - зазначає вона на своїй сторінці в Facebook.

Й наводить текст листа.

"Здрастуй, Олеже!

Передаю тобі великий привіт із в'язниці м. Верхньоуральска Челябінської обл. Стежу за твоїм станом і голодуванням у "Новій газеті". Якщо у тебе дуже погане здоров'я, я б просив тебе припинити голодування. Смерті ми не потрібні, ти потрібен своїй мамі та дітям. Я тебе не засуджуватиму, якщо ти припиниш голодування, але, тим не менше, розумію, що все це дістало, особливо обіцянки якнайшвидшого звільнення в листах, я такі листи теж отримую і це так само дратує, як і тебе, але потрібно розуміти, що люди, які зы всього світу пишуть листи, бажають нам добра. З моменту твого голодування проблемі українських політв'язнів стали приділяти більше уваги, за це, думаю, ми всі тобі вдячні.

Станіслав Клих

ФКУ-Т Верхньоуральськ

P.S. Отримав від тебе листівки ще в Грозному у 2016-м. Бажаю, попри будь-що, повернутися до твоїх дітей."

Марія Томак/Facebook

Напередодні у Федеральній службі ви конання покарань (ФСВП) Росії повідомили про те, що Олег Сенцов припинив голодування. Згодом інформацію про припинення політв'язнем голодування, яке тривало з 14 травня, підтвердив радник президента РФ Михайло Федотов.

Українська сторона зажадала підтвердження цієї інформації від самого українця. Згодом уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова підтвердила її і повідомила, що припинення голодування "означає, що він знаходиться в критичному стані".

У Кремлі наполегливо відмовляються задовольняти прохання сторонніх людей і родичів про помилування Сенцова, вимагаючи, щоб він написав особисто.

Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Обидва провину не визнали.

Детальніше про боротьбу українського політв'язня з російським режимом і стан його здоров'я читайте в матеріалі DT.UA ""Олег Сенцов може померти в будь-яку хвилину": 102 день голодування і "неможливість" обміну".