UA / RU
Підтримати ZN.ua

Православні та греко-католики відзначають день Петра і Павла

Сьогодні - велике християнське свято.

Православні та греко-католики сьогодні святкують день пам'яті головних проповідників християнства - святих первоверховних апостолів Петра і Павла.

Це свято завжди відзначається 12 липня, після Петрового посту, так як згідно з церковним переказом, смерть апостолів відбулася або в один день, або з різницею рівно один рік, передає УНІАН.

Традиція відзначати день Петра і Павла сходить до 258 році, коли у Римі відбулося перенесення мощей апостолів. Сталося це 12 липня або 29 червня за старим стилем. В 324 році в Константинополі і Римі з'явилися перші храми на честь апостолів Петра і Павла.

Відразу після Хрещення Русі у 988 році день пам'яті апостолів Петра та Павла став відзначатися і на слов'янських землях.

В Україні досить багато храмів на честь Петра і Павла. У Софії Київської є настінні фрески із зображенням святих апостолів. На іконах святі зазвичай зображуються разом: апостол Петро тримає ключ, а апостол Павло - книгу.

У народі святі Петро і Павло завжди вважалися покровителями рибалок.

У багатьох регіонах України здавна саме після 12 липня починали збирати урожай.

В Україні, згідно з соціологічними опитуваннями, православні ходять в церкву значно рідше віруючих інших конфесій. Українці, які вважають себе православними, зазвичай ходять до церкви лише на релігійні свята. Серед християн інших конфесій ситуація протилежна.