UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правоохоронці заочно оголосили підозру конвоїру донецької "Ізоляції"

Підозрюваному інкримінують чотири статті кримінального кодексу.

Правоохоронці заочно повідомили про підозру конвоїру донецької в’язниці “Ізоляція”, у якій окупанти катують людей, повідомила пресслужба Нацполіції. Підозрюваним виявився 42-річний житель Бахмуту.

“Співробітниками управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, слідчого управління поліції Донецької області під процесуальним керівництвом прокуратури фігуранту заочно оголошено про підозру, він відповідатиме за чотирма статтями Кримінального кодексу України”, - йдеться у повідомленні.

Слідство встановило, що на початку 2016 року підозрюваний вступив до незаконного збройного формування, а саме до “сил спеціальних операцій”. Його призначили охоронцем так званої “бази МГБ” - таємної в’язниці, де катують людей, розташованої в окупованому Донецьку на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів. За даними правоохоронців, протягом двох років підозрюваний – раніше не судимий 42-річний мешканець Бахмута  – незаконно позбавляв волі громадян, зокрема тих, які мали проукраїнську позицію. 

“Він та інші бойовики тримали бранців у нелюдських умовах у камерах, годинами катували електричним струмом, застосовували до них фізичне насильство та принижували. У в’язницю потрапляли як цивільні мешканці, так і військовослужбовці сил АТО/ООС”, - додали в поліції.

Вказано, що підозрюваний також використовував полонених для примусових робіт. Серед потерпілих – як чоловіки, так і жінки, в тому числі й літні люди.

Відносно бойовика відкрили провадження за:

Наразі тривають слідчі дії для того, аби винести підозрюваному заочний вирок. Вказано, що правоохоронці продовжують документувати злочини щодо “Ізоляції”. Так, фотографії з в’язниці, що спливли в інтернеті минулого тижня та які представляють оперативний інтерес, було долучено до матеріалів кримінального провадження.

Читайте також: Глава української делегації розповіла в ПАРЄ про тортури в «Ізоляції»

Бойовики підтримуваного РФ незаконного збройного формування "ДНР" за час окупації частини Донецької області створили цілу мережу в'язниць і один концтабір, у якому застосовують жорстокі тортури.

Всього в тюрмах, ізоляторах та колоніях бойовиків роками сидять тисячі українців, які проходять за політичними статтями за переконання або проукраїнську позицію. За даними журналістів, число ув'язнених становить близько 9 тисяч (з урахуванням засуджених до 2014 року), але це лише видима частина.

9 червня 2014 року бойовики "ДНР" штурмом захопили територію культурного фонду "Ізоляція" в Донецьку. Місце, де до війни проводилися виставки, фестивалі, лекції та публічні виступи відомих людей, бойовики перетворили на щось середнє між секретною в'язницею і концтабором, існування якого заперечують донині.

Галина Гайова провела в полоні на території "Ізоляції" рік і один місяць. Про тортури, вбивства, сексуальне насильство і примус утримуваних осіб до рабської праці колишня ув’язнена розповіла в інтерв'ю ZN.UA "Ізоляція" – місце болю і страху в Донецьку".