UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правоохоронці відкрили справу через перешкоджання окупантами богослужінню ПЦУ в Криму

Минулого тижня силовики перервали богослужіння в хамі ПЦУ в Білогірському районі окупованого Криму.

Прокуратура Криму відкрила провадження через дії російських силовиків, які зірвали богослужіння храму  Кримської єпархії Православної Церкви України в Білогірському районі окупованого півострова. Такі дії окупантів порушують норми гуманітарного права, зазначили у прокуратурі АРК.

«Учора, 9 серпня 2021 року, розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного перешкоджання здійсненню релігійного обряду на території тимчасово окупованого півострова (ч.1 ст.180 КК України). Працівники незаконно створеного «Центру протидії екстремізму м. Сімферополя» проникли у приміщення монастиря святого Димитрія Солунського Кримської єпархії ПЦУ в с. Балки Білогірського району та змусили настоятеля зупинити ранкове Богослужіння. Свої незаконні дії «правоохоронці» намагались обґрунтувати тим, що молитва здійснювалась у не відповідності до російського законодавства», - повідомили в прокуратурі. 

Вказано, що такі дії окупантів є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права. Також це вчергове підтверджує дискримінацію з боку окупантів та тиск на єдину українську релігійну громаду в Криму.

«Відтак, в рамках кримінального провадження, буде надана відповідна правова оцінка вказаним діям представників окупаційної влади», - додали у прокуратурі.

Читайте також: Більшість православних українців вважають себе парафіянами ПЦУ – опитування

8 серпня підконтрольні Росії «силовики центру боротьби з екстремізмом» увірвалися в храм Кримської єпархії Православної Церкви України в селі Балки Білогірського району та змусили настоятеля архімандрита Даміана зупинити ранкове богослужіння. Вони повідомили, що священник нібито звершував молитву не відповідно до російського законодавства та почали складати протокол.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що Росія продовжує знищувати православну громаду в окупованому нею Криму. Вона закликала міжнародну спільноту посилити дипломатичний і санкційний тиск на РФ та засудити дії, які порушують права громади Православної церкви України в Криму.