UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом знесення росіянами церкви ПЦУ у Криму

Окупанти грубо порушили Женевську конвенцію та Гаазьке положення про закони і звичаї війни.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом знесення на території окупованого росіянами півострова останньої української церкви. Згідно з повідомленням правоохоронців, розслідується порушення окупантами законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

У прокуратурі зазначили, що своїми діями росіяни порушують 147 статтю Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. За нею забороняється демонтаж власності, що не виправданий воєнною необхідністю. Також окупанти порушили статтю 56 Гаазького положення про закони і звичаї війни, яка прямо захищає релігійні обʼєкти від захоплення, знищення або навмисного пошкодження.

Читайте також: Україна виграла в ЄСПЛ справу щодо порушення Росією прав людини у Криму

Правоохоронці додали, що у 2019 році вони разом з громадською організацією Global Rights Compliance скерували до Міжнародного кримінального суду інформацію щодо порушення прав релігійних спільнот окупаційною адміністрацією у Криму. Вони вказали на системні переслідування з боку росіян та знищення храмів.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли про початок демонтажу у кримському місті Євпаторія Хрестовоздвиженського храму Православної Церкви України. Росіяни вже знесли купол та верхню частину церкви. Загарбники пʼять років чинять тиск на місцевих парафіян, аби вони демонтували храм.