UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правоохоронці затримали причетних до гранатометного обстрілу "Київміськбуду"

Банда займалась замовним залякуванням бізнесменів і продажем зброї. Очолював її громадянин РФ.

© СБУ
За оперативною інформацією, зброю бандити отримували із зони ООС
За оперативною інформацією, зброю бандити отримували із зони ООС
© СБУ
© СБУ
© СБУ
© СБУ
В країні невиправдано багато нелегальної зброї
© СБУ
© СБУ
© СБУ
© СБУ
© СБУ

Співробітники Служби безпеки спільно з працівниками Національної поліції України та під процесуальним керівництвом прокурорів затримали учасників злочинного угруповання, причетного до низки розбійних нападів і торгівлі зброєю. Зокрема, до обстрілу ПрАТ ХК "Київміськбуд" навесні поточного року, повідомляє прес-служба СБУ.

Під час досудового слідства було встановлено, що зловмисники отримували "замовлення" на залякування бізнес-конкурентів у столиці та Київській області. Упродовж 2018 року вони обстрілювали з гранатометів об'єкти комерційної нерухомості, зокрема вищезазначений, та підпалювали елітні автомобілі бізнесменів.

Очільником угруповання є громадянин Росії. Правоохоронці задокументували факт продажу ним десяти гранатометів РПГ-26 і семи РПГ-22. Чоловіка затримали у Києві, під час передачі частини грошей за реалізацію військових засобів ураження.

Під час обшуку в організатора угруповання були виявлені гроші, отримані від продажу зброї, набоїв і глушників, майже десять кілограмів марихуани та посвідчення співробітника поліції, видане на іншу особу. Під час обшуків у інших членів угруповання були вилучені схеми "підходу" до необхідних об'єктів, зброя та валюта.

"За оперативною інформацією, засоби ураження передавалися зловмисникам із району проведення ООС військовослужбовцем ЗСУ. Клієнти отримували "товар" через так звані "закладки" облаштовані у лісосмугах у Запорізькій області", - зазначають у СБ України.

За фактом протиправної діяльності учасників угруповання відкрито кримінальне провадження за ч. 1 статті 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) та статті 257 (бандитизм) Кримінального кодексу України. Шевченківський районний суд Києва обрав організатору й активним учасникам банди запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі тривають слідчі дії.

На початку березня в Києві невідомий невідомий стріляв з гранатомета у терасу ресторану в Шевченківському районі, унаслідок чого відбулося загоряння. За фактом умисного знищення або пошкодження майна було розпочато кримінальне провадження.

У січні схожий інцидент стався в місті Білгород-Дністровський Одеської області. Тоді невідомий вистрілив з гранатомета в заклад громадського харчування. Унаслідок пострілу було зруйновано стіну будівлі. Постраждалих не було.