UA / RU
Підтримати ZN.ua

Право на спадщину: що робити, якщо строки вступу пройшли

Через війну такі ситуації можуть траплятися частіше.

Через повномасштабне вторгнення Росії, українці живуть в умовах підвищеної небезпеки, а тимчасова окупація деяких територій розлучила цілі сім’ї. В такий час можуть трапитись ситуації, коли громадяни дізнаються про смерть батьків, коли час вступу у спадщину сплив.

Читайте також: Спадок, угоди з нерухомістю, кредити: оновлено список нотаріусів, які в умовах війни вчиняють нотаріальні дії

Юристка Вікторія Гусакова розповіла, як діяти у такій ситуації, пише «На пенсії».

Відповідно до статті 1261 Цивільного Кодексу (ЦК), у першу чергу право на спадкування за законом мають:

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час її відкриття не проживав постійно зі спадкодавцем, повинен подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина 1 статті 1269 ЦК). Але щоб звернутися до нотаріуса, потрібно мати свідоцтво про смерть одного з батьків. Його заздалегідь можна отримати в органах державної реєстрації актів цивільного стану, звернувшись з відповідною заявою (про отримання свідоцтва про смерть повторно). До заяви слід надати паспорт, свідоцтво про народження.

Заява про прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини особисто, надавши документи, які будуть свідчити, що особа є спадкоємцем. Якщо інші прийняли спадщину, особа буде мати частку.

Якщо нотаріусом буде відмовлено з підстав, що пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини, про що видається постанова, можна звернутися до суду для встановлення додаткового строку прийняття спадщини.

Суд може визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини.

Звернувшись до суду з заявою, треба обов’язково надати відомості про життя покійного, спогади щодо взаємного спілкування, з якої причини не були на похоронах близької людини і від кого дізналися про її смерть.

Відповідно до змісту статті 1272 ЦК, позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

Важливо довести в суді, що мали місце непереборні обставини, за яких особа не знала про те, що хтось із батьків помер, і навести відомості, як відбувалося спілкування з ним за життя.

До суду треба надати докази, які документально підтвердять те, чому особа не могли вчасно прийняти спадщину. Наприклад, докази, які підтвердять перебування у відрядженні, на навчанні, за кордоном, на лікуванні тощо. Можна надати також інші довідки, які можуть підтвердити ті чи інші сімейні обставини, з яких було неможливим прийняття спадщини вчасно.

Багато українців були змушені виїхати за кордон і зараз перебувають там. Нагадаємо, чи можуть вони подати заяву на вступ у спадщину перебуваючи за межами України.