UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правила бронювання: як буде визначатися чи підприємство є критично важливим

Роз'яснення дав експерт.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні оголошений воєнний стан та загальна мобілізація. Нещодавно був ухвалений закон про мобілізацію. Зокрема, передбачаються деякі зміни у бронюванні працівників. Член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський розповів в інтерв'ю виданню «РБК-Україна», як згідно з новими правилами бронювання, буде визначатися, критично важливе приватне підприємство чи ні.

За словами Веніславського, немає жодної різниці між державним і приватним підприємством.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можна отримати повістку поштою

«Якщо з точки зору конкретного міністерства, до предмета відання якого відноситься діяльність цього підприємства, воно буде визнано критичним, то працівники цього підприємства будуть мати право на бронювання. Причому в тих обсягах, яких передбачено цією постанови», – сказав він.

Веніславський пояснив, що постанова не розмежовує, що в енергетичній сфері лише державні або комунальні підприємства мають право на 100% бронювання.

«Мають право і приватні підприємства, які займаються енергетичним обладнанням, відновленням енергетики, фортифікаційними спорудами тощо. Але конкретний перелік підприємств, які є критично важливим, буде визначати конкретне міністерство і подавати цю інформацію до Міністерства економіки», – додав він.

За його словами, коли йдеться про підприємство ВПК, то ключовими речами є наявність державних контрактів на виконання тих чи інших робіт, продукції, тих чи інших зразків озброєння, боєприпасів тощо.

«І діючий контракт дає підстави разом з іншими обставинами, говорити про те, що це підприємство буде критично важливим»,    – резюмував Веніславський.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів ухвалив рішення, згідно з яким, керівники підприємств оборонно-промислового комплексу та енергетики зможуть бронювати до 100% працівників. Крім того, для критичних підприємств збільшили термін бронювання з шести до 12 місяців і дозволили бронювати військовозобов’язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.