UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правила боротьби зі стихійним паркуванням не можуть діяти належним чином - Кличко

На думку міського голови Києва, для реалізації відповідного закону немає підзаконної бази.

Нові правила, що дозволяють боротися зі стихійним паркуванням, не можуть діяти належним чином, так як для їх реалізації немає підзаконної бази. Крім того, не затверджені стандарти технічних засобів для фіксації порушень. Про це сьогодні, 27 вересня, під час засідання Київської міської ради заявив очільник міста Віталій Кличко, закликавши депутатів прийняти необхідні рішення.

"Сьогодні, 27 вересня, як ви знаєте, набуває чинності новий закон про парковку. Точніше, повинен набути чинності. Чому повинен? Бо досі не прийнята підзаконна база для його реалізації", - заявив Кличко.

Він нагадав, що обов'язковою умовою для реалізації відповідного закону є фото- та відеофіксація порушень. Однак, за словами Кличка, стандарти технічних засобів, які повинні фіксувати ці порушення, на даний момент не затверджені.

"Ми зверталися і зараз звертаємося і до МВС, і в центр стандартизації і метрології невідкладно визначити всі необхідні засоби і механізми роботи. У тому, що залежить від міста – ми все робимо", - додав Кличко.

Він заявив, що необхідно прийняти рішення про те, якими будуть механізми роботи столичної влади, поки закон про правила паркування не запрацює так, як потрібно.

"Щоб почати наводити порядок на вулицях, ми з вами повинні прийняти рішення про те, якими будуть механізми нашої роботи, поки належним чином не запрацює закон. Перехідне, якщо хочете, рішення. І я закликаю всіх відповідально поставитися до цього, розглянути і підтримати його", - зазначив Кличко.

Читайте також: У Києві почалася приватизація комунальних паркувальних майданчиків

Нагадаємо, з сьогоднішнього дня в Україні вступають в дію нові правила паркування автомобілів. У відповідному законі, який Рада ухвалила 21 грудня 2017 року, прописані всі випадки паркування, які перешкоджають руху або створюють загрозу безпеці, і це дає повноваження евакуювати машину на штрафмайданчик. Також закон передбачає введення фото-, відеофіксації правопорушень - порушень правил зупинки, стоянки і паркування транспорту, зокрема, несплату вартості послуг паркування або паркування на місцях для інвалідів особами, що не мають такого права. При цьому обов'язковою є наявність не менше двох зображень транспортного засобу, отриманих з різних або протилежних ракурсів.