UA / RU
Підтримати ZN.ua

Працювати без обмежень не вийде: у Yasno розповіли про погіршення ситуації зі світлом у Києві

Відключення посилилися через зміни, які відбулися протягом останніх днів.

Наявна генерація електроенергії та стан української мережі наразі не дозволяють забезпечувати Київ електрикою без обмежень. Як і очікувалося, ситуація погіршилася в порівнянні з останніми днями через зниження температури, зростання споживання після новорічних свят і збільшення кількості аварій, повідомив гендиректор енергопостачально компанії Yasno Сергій Коваленко у Facebook.

"Маємо розуміти, що ні генерація, ні мережі нині не в тому стані, щоб працювати без обмежень. І от зараз саме той час, коли у нас на країну є суттєвий дефіцит генерації. Кожна область отримує значні обмеження, економлять всі. І на ці вихідні багато де графіки були більш жорсткими", – зазначив він.

Коваленко пояснив, що на Новий рік у столиці не відбувалися відключення світла завдяки зусиллям енергетиків, "які буквально тримали тимчасові схеми у робочому стані". 

Відсутності обмежень сприяли також призупинення низки виробничих потужностей по всій Україні, що дозволило дати більше електроенергії населенню, і помітно вища температура повітря.

"Зараз ми маємо тримати баланс між населенням та бізнесом, так як без роботи останнього зупиниться економіка … 1-2 січня на вулиці було +11. Зараз -7. Ми знаємо, що кожні -5° це +200 МВт, а отже сьогодні нам для Києва потрібно більше МВт. І ви ніколи не знаєте, який саме мегават призведе до переходу на аварійні відключення", – уточнив гендиректор Yasno.

Читайте також: Україна відчуває нестачу трансформаторів радянського виробництва – голова "Укренерго"

За його даними, протягом 9 січня в українській столиці діяли аварійні обмеження, а в деяких районах вдалося вийти на планові графіки.

Коваленко також запевнив, що в Україні продовжуються роботи з відновлення енергосистеми, які не зупинялися й на свята. На капітальному ремонті перебуває блок Рівненської АЕС.

"І що гірше – до них додаються ще й аварії. Я розумію, що без світла тяжко, особливо, коли на Новий рік воно було кілька діб безперервно. Але зараз ми маємо економити", – наголосив глава енергопостачальної компанії.

Раніше повідомлялося, що через місяць блекаут вже може не загрожувати Києву, оскільки енергетики розробляють нову схему електропостачання.