UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пожежі в зоні відчуження: вогонь підбирається до сховища радіоактивних відходів

Член Громадської ради Держагентства України з управління зоною відчуження звернувся до влади.

Вогонь у зоні відчуження ЧАЕС дійшов до міста Прип'ять, повідомив член Громадської ради Держагентства України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко. За його словами, в двох кілометрах від осередку займання розташоване сховище радіоактивних відходів.

"Ситуація критична. Зона палає. Місцева влада звітує, що все під контролем, але насправді вогонь стрімко захоплює нові території. В мене два варіанти: чи то до Кабміну не доводять реальну ситуацію, чи він обрав політику замовчування радянської влади, як у 86 році. Зараз вогонь дістався Прип'яті та знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони, та від самої ЧАЕС", - повідомив Ємельяненко у Facebook.

Він звернув увагу на те, що пожежі в "зоні" тушать вже десятий день, однак вогонь вільно переміщується за вітром. І зараз дістався до найнебезпечніших об'єктів зони відчуження.

"Але зайдіть на сторінки Кабміну, ДСНС та профільних держустанов – в них все під контролем і все нормально. Горить там, горить сям, але це ок. І те, що ця серія підпалів, за всіма юридичними ознаками, є терористичним актом, який зараз вийде за межі країни та стане міжнародним – це нормально, не звертайте уваги, ситуація штатна. На місце не допускають волонтерів та журналістів", - додав Ємельяненко.

Він звернувся до Офісу президента, та безпосередньо до Володимира Зеленського, до прем'єра Дениса Шмигаля, голови МВС Арсена Авакова та його заступника Антона Геращенка, а також до очільника ДСНС Миколи Чечоткіна.

"Досить робити вигляд, що все ок! Скажіть людям, що реально відбувається з пожежею", - закликав Ємельяненко.

Пожежа в зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції виникла 4 квітня. До боротьби з вогнем залучили авіацію. Для гасіння пожежі літаки скинули 174 тонни води.

Через кілька днів поліцейські встановили особу палія, яким виявився 27-річний житель села Рагівка. Раніше судимий чоловік визнав, що заради забави в декількох місцях підпалив траву біля закинутої ферми. Йому вручили підозру.

Як раніше повідомили у Держагентстві з управління зоною відчуження, збитки від пожеж можуть складати десятків мільйонів гривень.