UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пожежа в Харкові: ДБР почало розслідування за фактом службової недбалості співробітників ДСНС під час перевірок в будинку для літніх людей

Відкрито кримінальне провадження.

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань в Полтаві почали досудове розслідування за фактом неналежного виконання службових обов'язків співробітниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області, що призвело до загибелі 15 осіб, повідомляє прес-служба ГБР.

"За попередньою інформацією, 21 січня о 15:03 в місті Харків в двоповерховому житловому будинку, попередньо переобладнаному під будинок престарілих, виникла пожежа на другому поверсі. В результаті загинули 15 людей, ще 5 потрапили в лікарню. Проводяться слідчі дії, в рамках яких перевіряється інформація про неналежне виконання службових обов'язків працівниками ГСЧС під час перевірок та інших методів контролю за станом протипожежної безпеки", - йдеться в повідомленні.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Через пожежу в Харкові Шмигаль доручив ДСНС позачергово перевірити заклади з розміщення людей

Як повідомлялося, пожежа виникла 21 січня о 15:00 у двоповерховому житловому будинку, попередньо переобладнаному під будинок престарілих. Вогонь виник на другому поверсі. Майже через 2 години пожежа була ліквідована.

За даними Харківської ОДА будинок престарілих працював без дозвільних документів.

Президент Володимир Зеленський крім створення Держкомісії, доручив міністру внутрішніх справ Арсену Авакову відкрити і взяти під особистий контроль відповідну справу. Президент заявив, що причини пожежі і винних повинні встановити якомога швидше.

У той же час в Офісі генпрокурора заявили про те, що пожежа могла спалахнути через необережне поводження з електронагрівачем. У ОГП також повідомили про 11 постраждалих.

За фактом пожежі правоохоронці порушили справу за ст. 270 Кримінального кодексу (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки). Вирішується питання про затримання власниці закладу.