UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повірка лічильників води: чи треба за це платити

Процедура не є безкоштовною.

Попри війну, побутові споживачі мають платити за житлово-комунальні послуги та щомісяця знімати і передавати показники лічильників. Також в Україні діє процедура повірки лічильників. Видання «На пенсії» розповіло, скільки коштує повірка лічильників води.

Для чого проводять повірку лічильників води

Лічильники води в Україні мають періодично проходити процедуру повірки. Оскільки побутовий споживач сплачує за користування водою за лічильником, важливо, щоб він коректно працював.

Читайте також: Показники лічильників води: як їх передати мешканцям Києва

Перевірка лічильників гарячої та холодної води є обов’язковою процедурою, яку потрібно проводити раз на чотири роки. Це передбачено законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

При проведенні перевірки лічильника фахівець встановлює точність вимірювання приладом та можливість його подальшої експлуатації. У разі виявлення неточностей лічильник ремонтують чи замінюють.

Як зробити повірку лічильника

Побутовий споживач для повірки лічильника води повинен звернутися до спеціальних служб у встановлені терміни. Ця послуга є платною. Зокрема, потрібно заплатити:

Якщо не зробити перевірку лічильника, водоканал не прийматиме його показники. Перші три місяці платити доведеться за середніми показниками за попередні місяці, а далі за нормами водоспоживання, встановленими в Україні.

Раніше ми писали, чому в Україні можуть зрости тарифи на воду та скільки доведеться платити побутовим споживачам.