UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повернення українців: у МЗС назвали дату рейсів з Афін

17 наших співвітчизників повинні повернутися тими ж рейсами, якими прилетіли до Греції 4 липня.

Сімнадцятеро українців, які другу добу залишаються у поліцейській дільниці на території аеропорту Афін, зможуть повернутися на батьківщину у вівторок, 7 липня, повідомив « УНІАН » директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев.

«Станом на ранок 6 липня громадяни України, яким було відмовлено у в'їзді 4 липня, перебувають на території поліцейського відділення аеропорту Афін й очікують на повернення в Україну», - розповів Погорельцев.

У посольстві України в Греції уточнили: виліт наших співвітчизників запланований на вівторок, 7 липня.

«Консульські посадові особи працюють з компетентними органами Греції з метою поліпшення умов перебування українських громадян, в першу чергу для бабусі з двома онуками (за можливості надати їм дозвіл на проживання в готелі) і знаходяться на постійному зв'язку з нашими співвітчизниками», - зазначив голова департаменту МЗС.

Справа залишається на особливому контролі керівництва міністерства, департаменту й українського посольства у Греції.

Читайте також: Польща відновила авіасполучення з Україною

Нагадаємо, українці прибули до грецької столиці у суботу ввечері двома рейсами: авіакомпанії Ryanair, що вилетів із «Борисполя» о 18:00, та авіакомпанії Wizz Air, що вилетів о 18:45 з аеропорту «Київ». За словами пасажирів, вони мали при собі юридично оформлені документи та результати лабораторного дослідження, що засвідчували – вони здорові. Однак пройти паспортний контроль в Афінах їм не вдалося.

29 червня Євросоюз оновив список країн, для яких рекомендує відкривати кордони з липня, однак Україна до нього не потрапила. Наша країна дісталася червоної зони країн з коронавірусом - це означає, що в країні спостерігається значне поширення вірусу, і вона не відповідає критеріям для активного відновлення міжнародного авіасполучення.

Однак окремі категорії українських громадян все ж мають можливість перетнути кордон. Це: студенти, моряки-члени екіпажів суден, громадяни, які подорожують через територію ЄС транзитом.

Після затримання пасажирів відправили до відділку поліції, що працює на території аеропорту. Українці скаржилися на антисанітарію (таргани, немає мила і туалетного паперу, постільної білизни та матраців), відсутність їжі та води. В українських туристів відібрали всі речі, включно з ноутбуками та телефонами, а також намагалися змусити підписати згоду на депортацію.

Вранці 5 липня їх відвідала консул, вона привезла засоби гігієни та воду. У дипломатичних установах України та Греції пояснили: українців не затримували - їм заборонили в'їзд до країни, тому вони повинні повернутися в Україну тими ж рейсами, якими прилетіли. Міністерство закордонних справ України працює над поверненням наших співвітчизників на батьківщину.