UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столиця України потрапила до так званої "зеленої зони" і покращила результат минулого року

Столиця України потрапила до так званої "зеленої зони" і покращила результат минулого року

У світовому рейтингу IQAir World Air Quality Report Київ значно покращив показники стану атмосферного повітря. 

Столиця України попала до так званої "зеленої зони" і покращила результат минулого року.

Читайте також: Киян попереджають про високу концентрацію у повітрі шкідливих речовин

Втім, у тому ж рейтингу вказано, що у деяких місцях столиці є перевищення нормативних показників, які пропонує брати за норму ВООЗ. Але цьому є пояснення: на північ від столиці, у Чорнобильській зоні вже майже тиждень вирують пожежі. Це дуже добре видно на карті рейтингу: навіть у різних районах Києва є місця, де повітря чисте, а де дуже забруднене.

Найкращі показники - на Солом'янці, Деміївці, Позняках. Найгірші - у Петропавлівській Борщагівці, Вишневому, Березняках, на Лівобережжі і в районі Дарниці.

Ситуація може мінятися щоденно - чинників дуже багато: це і обстріли, і пожежі, і техногенні катастрофи, пов'язані з війною. 

Днями в Києві та області дещо погіршилася якість повітря. Це пов’язане з традиційними для ранньої осені проблемами – пожежами на торф’яниках та у лісах неподалік від столиці і направленням вітру. 

Цікаво, що, всі негаразди, пов'язані з війною, мало впливають на загальний стан повітря у країні - він все одно кращий, ніж майже у всіх країнах Європи і інших частин світу.

Читайте також: Рада звільнила міністра захисту довкілля та природних ресурсів

Що стосується столиць країн, якщо зважати на онлайн-моніторинг, то найгірший стан повітря показує Доха (Катар)а також Сан-Паулу (Бразилія), Аддіс-Абеба (Ефіопія) і Делі (Індія) - вони очолюють список міст, де все погано з повітрям. Київ - у середині списку столиць, але має зелену позначку, що означає, що він у тій частині, де добрі показники - і чисте повітря.