UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посуха та грози: яким буде літо 2024

Синоптикиня дала попередній прогноз.

Згідно щорічному звіту Агентства ООН з погоди та клімату, 2023 рік був найспекотнішим в історії спостережень. Також там повідомили, що 2024 може стати ще спекотнішим.

Читайте також: Літо 2024: синоптикиня попередила, коли чекати на грози та шквали

Кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України Віра Балабух в коментарі «УНІАН», розповіла, якою буде погода в Україні цього літа.

«Якщо говорити про червень, то взагалі, відповідно до тих прогнозів, які зараз уже є, які дають основні світові кліматичні центри, очікується, що червень в Україні може бути на один-два градуси вищий за норму. При цьому найбільш аномальною температура може бути на заході України, а також на південному сході», - зазначила експертка.

Вона також додала, що у червні дуже імовірний дефіцит опадів на всій території України.

Що стосується аномальних показників, експерт зауважила, що згідно з існуючими наразі розрахунками, які робляться для кожного місяця та для сезону загалом, та з огляду на прогнозовані аномалії, в липні температура може бути вищою на два градуси за кліматичну норму.

«А якщо загалом у нас липень на більшості території України є найспекотнішим місяцем, - саме протягом цього періоду спостерігаються найвищі температури, і якщо ми очікуємо, що середня за місяць температура повітря може бути на два градуси вищою за норму, то можна припустити, що й у цьому році липень, можливо, десь перша половина серпня можуть мати найбільш високі температури повітря», – зазначила метеорологиня.

Що стосується погодних аномалій, наприклад, пилових бурь, то вона зазначила, що так завчасно цього не можна спрогнозувати. Крім того, стосовно пилових бур вона пояснила, що зазвичай в такий період вони на території України не утворюються.

«Переважно це явище формується на початку весни, коли відзначається досить тривала посуха і сильні вітри. І саме наявність сильного вітру, посухи і великих площ виораної землі можуть призводити до того, що можуть утворюватися пилові бурі на нашій території», – пояснила вона.

Стосовно ж того пилу, який переноситься з Сахари чи з півночі Каспійського моря, то такі процеси можуть відбуватися і протягом літа. Але здебільшого вони спостерігаються надзвичайно рідко.

«Зазвичай для літа у нас характерні якраз із таких небезпечних явищ – це конвективні явища. Ті явища, які пов’язані із досить високою температурою і наявністю вологи в повітрі. Це зливи, це град, шквал, місцями – смерчі. Тому не виняток, що і в цьому році такі ж явища на території України спостерігатимуться. Грози також», – розповіла Віра Балабух.

Так, загалом, підсумувала вона, літо очікується тепле, але не спекотне, без значних аномально високих температур.

Наслідки глобального потепління вже відчутні і в Україні. Нагадаємо, якими будуть наступні зими.