UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постпред ПРООН в Україні вказала на причини уповільнення українських реформ

Крім іншого, в Україні необхідно прискорити реформу судової влади.

Кілька років тому в Україні розпочалася ціла низка стратегічних реформ, включаючи децентралізацію, реформу державної служби, охорони здоров'я, енергетичну та інші. Однак, уряду необхідно прискорити реформу судової гілки влади, адже саме судова система і верховенство права – це те, що залишається проблемним в країні, зазначила постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева в інтерв'ю з Аллою Котляр для DT.UA.

Реформа держуправління, за словами Ґерчевої, як і реформа держуправління, також відбуваються досить добре. Однак у цьому випадку теж є певні виклики, пов'язані з впровадженням змін.

"І ми допомагаємо з ними впоратися. Наприклад, для випускників вишів досі недостатньо стимулів йти на держслужбу. Зарплати низькі, тому талановиті молоді люди просто не зацікавлені в такій роботі. Для виправлення цієї ситуації вже були зроблені деякі правильні заходи, і це добре. Але до сих пір не вистачає системи навчання протягом життя для держслужбовців", - зазначила постпред.

Ще однією проблемою вона назвала політичний вплив на вибір кандидатів на посади в держслужбі. Ґерчева підкреслила, що його необхідно звести до мінімуму, а в ідеалі – усунути повністю.

Також на думку постійної представниці ПРООН, підвищення зарплат чиновникам є не найкращим способом запобігти корупції серед високопоставлених осіб. При цьому одним з найважливіших моментів реформи держслужби є те, щоб у сумі виплат зарплата становила 70%, а надбавки не перевищували 30%. Тим самим можна було б зменшити можливість для ручного управління чиновником. Однак Ґерчева згодна з тим, що зараз в Україні все відбувається зовсім по іншому.

Постпред ПРООН зазначила, що впровадження медреформи на початку здійснювалось швидко, однак зараз у цій сфері спостерігається певний відкат. Це відбувається через те, що певні групи інтересів втручаються в медичну реформу.

"Одна з цілей реформи – усунути монополію на надання послуг у сфері охорони здоров'я і забезпечити рівні умови для всіх учасників ринку. Однак є ті, хто незадоволений таким підходом і протидіє реформі", - зазначила Ґерчева.

За її словами, з великим політичним опором зараз стикається і реформа децентралізації, яка спочатку впроваджувалася досить успішно. Ґерчева пояснила, що суть цієї реформи полягає в принципі субсидіарності, тобто делегування повноважень і прийняття рішень на місцях – там, де люди безпосередньо відчувають їх вплив. Однак ті, у кого зараз є влада, не хочуть з нею розлучатися.

Постпред зазначила, що метою децентралізації є забезпечення всіх Об'єднаних територіальних громад достатньою кількістю фінансових ресурсів для надання українцям як адміністративних послуг, так і соціальних.

"У планах – об'єднання 100% громад до проведення місцевих виборів восени цього року. Основний елемент децентралізації полягає в тому, що повноваження з планування та надання послуг з центрального та обласного рівнів передаються на місцевий", - додала Ґерчева.

Однак, за її словами, у цієї реформи є ще один важливий, але менш очевидний ефект. Це фіскальна децентралізація – коли з центрального рівня на місцевий передається відповідальність за фінанси, тобто місцевий рівень забезпечується засобами, щоб мати можливість надавати послуги.

Детальніше читайте в інтерв'ю постійної представниці ПРООН в Україні Дафіни Ґерчевої: "Один з основних активів країни - це її люди, розумні і активні" у "Дзеркалі тижня.Україна".