UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол Великої Британії розповіла про те, що гальмує безвіз між двома країнами

Зокрема, справу гальмують корупція у ДМС та низка інших питань.

Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф розповіла про те, коли може запрацювати візова лібералізація її країни з Україною, та те, чому вона неможлива найближчим часом.

За її словами, окрім низки перешкод це питання ускладнене нещодавнім прецедентом, коли паспорт громадянина України незаконно отримав іноземець.

Ним виявився відомий у кримінальних колах Санкт-Петербурга Артур Денісултанов на прізвисько "Дінго". Саме він вчинив замах на чеченських добровольців АТО Адама Осмаєва та Аміну Окуєву у червні минулого року.

"Ми тепер чекаємо належного розслідування цього факту, щоб переконатися у тому, що процес видачі віз в Україні захищений і безпечний. Оскільки в іншому випадку лібералізація загрожує вже Великій Британії та безпеці її громадян", - наголосила Гоф в інтерв'ю "Новому времени".

Відразу після першого замаху на Осмаєва та Окуєву, член колегії МВС України, народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко заявляв про те, що кілер, який напав на них, отримав українські документи за кілька днів у лютому 2016 року.

"Буквально протягом п'яти днів він оформив собі і паспорт громадянина України, і закордонний паспорт, і довідку про ідентифікаційний код", - стверджував Геращенко.

Раніше посол Франції в Україні Ізабель Дюмон повідомила про те, що справа про хабарництво у Державній міграційній службі (ДМС) може поставити під загрозу дію безвізового режиму України з Євросоюзом.

29 листопада Державна міграційна служба повідомила про те, що СБУ затримала агента НАБУ при спробі підкупу заступника голови ДМС Діни Пімахової.

Пізніше НАБУ опублікувало фрагменти розсекречених аудіо - і відеоматеріалів, отриманих під час проведення негласних слідчих дій у рамках спецоперації, які доводять, що чиновниця ДМС дійсно могла бути причетною до корупційних схем.

Зазначимо, що за даними Центру протидії корупції чиновниця ДМС Пімахова живе в елітних апартаментах і їздить на Porsche Cayenne.