UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол у Туреччині назвав завдання для флоту безпілотників

Українці збирають на дрони, які захищатимуть від російських атак на торгові судна.

Україна розпочала нову кампанію зі збору коштів для створення безпілотного надводного флоту. На сьогодні вже зібрано 120 мільйонів гривень, яких вистачить на закупівлю 12 дронів. Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар.

За його словами, багато компаній, підприємств та приватних осіб жертвують гроші на оборону України.

"Наприклад, литовський журналіст Андрюс Тапінас разом із жителями Литви зібрали 250 000 доларів, які через UNITED24 будуть переведені на ці дрони. Нам необхідно захистити акваторію українських морів та мирні міста від крилатих ракет ВМФ Росії", - розповів Боднар в інтерв'ю navalnews.

Посол додав, що мета флоту безпілотників – захистити води українських морів, а також мирні міста від крилатих ракет російських військ. Флот безпілотників може мати завдання захистити торгові судна від можливих російських атак.

Читайте також: Україна стала частіше збивати ракети і дрони РФ, очікуємо ще більше систем ППО – Зеленський

"Російський флот постійно тероризує мирні українські міста. З початку війни російські збройні сили випустили по Україні понад 4500 ракет. Кожна п'ята з них була запущена з моря. Україні не було чого протиставити агресору, оскільки після окупації Криму в 2014 році український флот втратив 80% своїх кораблів", - зазначив посол.

Боднар додав, що перші безпілотники отримають назви "Херсон", "Севастополь" та "Маріуполь".

Як повідомлялося, президент Зеленський виступив з ініціативою зібрати армію зі 100 морських безпілотників для захисту українських міст та ударів по російських кораблях у Чорному морі.