UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол Папи Римського та омбудсмен обговорили депортацію дітей до Росії

На сьогодні з Росії вдалося повернути 371 дитину.

Спеціальний посол Папи Римського Франциска з питань миру в Україні кардинал Маттео Дзуппі прибув в Україну з офіційною місією – «поглиблено вислухати українську владу щодо можливих шляхів для досягнення справедливого миру та підтримати жести людяності, які могли би спричинити послаблення напруженості».

Під час зустрічі з уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитром Лубінцем сторони обговорили механізми повернення вивезених Росією дітей і повернення цивільних полонених.

«Я дуже вдячний за зустріч, тому що це сильно допомогло зрозуміти біль найслабших дітей. Ми зробимо все можливе і неможливе, щоб вирішити цю проблему», – сказав після зустрічі посланець понтифіка, передає "Радіо Свобода".

Читайте також: Мирний план Ватикану для України: Папа Франциск робить мостик

Водночас український омбудсмен наголосив, що непублічно з кардиналом обговорили шляхи повернення українських дітей, що можуть показати конкретний результат.

«Сьогодні ми побачили, що сам особисто кардинал має повноваження отримати усю інформацію стосовно українських дітей, кількість, що з ними відбувається і як вони можуть допомогти їх повернути, я маю на увазі дітей, яких РФ депортувала. Далі включаються різні механізми, які ми можемо припускати, що можуть показати конкретний результат. Ми це обговорювали непублічно», – розповів Лубінець.

Станом на сьогодні Україна верифікувала дані 19 505 українських дітей, яких депортувала Росія. Водночас повернути до України вже вдалося 371 дитину.