UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол Білорусі в Україні: Зеленський переніс офіційний візит до республіки

Форум регіонів України та Білорусі перенесено на наступний рік.

24 вересня повідомляється, що Форум регіонів України та Білорусі, який планувався на жовтень 2020 року в місті Гродно, Білорусь, з ініціативи української сторони, перенесений.

Про перенесення дати проведення Форуму на наступний рік заявив посол Білорусі в Україні Ігор Сокол в інтерв'ю "Україні Бізнес Ревю", повідомляє посольство на сторінці в Facebook.

"У липні ми направили запрошення від імені білоруського уряду всім керівникам українських регіонів. Станом на серпень були отримані підтвердження участі від половини областей України. Опрацьовувався офіційний візит Володимира Зеленського в Білорусь...

Буквально на днях українська сторона звернулася до нас з ініціативою перенести Форум на 2021 рік", йдеться в повідомленні.

Читайте також: Україна не визнає Лукашенка легітимним президентом Білорусі - голова МЗС

Посол Білорусі нарікає на те, що рішенням української сторони була перекреслена практично вся спільна підготовча робота.

Також він вважає, що від прийнятого рішення постраждають в першу чергу економіки обох країн, міжрегіональні зв'язки, а також зв'язки між простими людьми.

"Руйнувати легко, творити набагато важче", резюмує посол Білорусі в Україні Ігор Сокол.

Дипломат заявив, що якщо керівництво України вирішило поставити відносини між Україною і Білоруссю "на паузу", то це не означає повне переривання відносин.

"Продовжимо спілкуватися з областями, містами, сільськими радами, бізнесом. Ми до цього готові", сказав посол Білорусі в Україні.

23 вересня під Палаці Незалежності в Мінську відбулася "інавгурація" Лукашенко. Про дату проведення церемонії нікого не повідомляли, а іноземних політиків і гостей на ній не було.

Не визнали Лукашенко президентом Білорусі: Україна, США, Німеччина, Словаччина, Литва, Естонія, Чехія, Данія та Польща.

Штаб Світлани Тіхановском назвав "інавгурацію" фарсом і заявив про те, що Лукашенко "просто пішов на пенсію".

Після "інавгурації" Лукашенко були затримані 364 учасників протесту. Найбільше в Мінську, повідомила Ольга Чемоданова, офіційний представник МВС Білорусі.

За офіційними даними, в країні 23 вересня відбулося всього 59 акцій протесту, участь в яких взяли 5 000 осіб.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року. Згідно з офіційними даними ЦВК, він отримав 80%, а Світлана Тіхановском - 10% голосів виборців. Більшість країн не визнали вибори в Білорусі вільними і демократичними.