UA / RU
Підтримати ZN.ua

Послуга «муніципальна няня»: що змінилося для ВПО

Постанова Кабміну розширила її можливості.

Попри війну, яку розпочала Росія, в Україні продовжує діяти послуга з догляду за дитиною  «Муніципальна няня». У червні набрала чинності постанова Кабміну, якою було розширено можливості цієї послуги. Деякі зміни торкнулись і внутрішньо переміщених осіб, пише «Юридичний порадник для ВПО».

Читайте також: Важливо знати батькам: чи може дитина до 13 років перетинати кордон без закордонного паспорта

Тепер на період воєнного стану та протягом 3-ох місяців після його припинення або скасування право на отримання відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною «муніципальна няня» мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками, опікунами дитини, на законних підставах проживають на території України та доглядають за:

Тобто тепер ВПО виділені в окрему категорію претендентів на цей вид допомоги.

Муніципальна няня:

Муніципальна няня, яка є юридичною особою, зобов’язана організувати та забезпечити безперешкодний доступ дітей до укриття.

Заявник, який є ВПО або який проживає на території, де не функціонують заклади дошкільної освіти, має право скористатися послугою “муніципальна няня” у разі, коли батьки/ опікуни дитини:

Відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною «муніципальна няня» не призначається:

Відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною “муніципальна няня” призначається на строк здійснення догляду за дитиною, визначений у договорі, але не більш як до досягнення дитиною 3-ох або, у визначених випадках, 6-ти років.

Відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною “муніципальна няня” після закінчення 3 місяців після припинення або скасування воєнного стану продовжується для заявника, який здійснює догляд до досягнення нею трирічного віку, за:

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні зростає кількість дітей, які залишилися без батьківського піклування. Для того, щоб вони виховувалися в родинах, а не в інтернатах, урядом був запроваджений новий вид соціальної допомоги – для сімей, які тимчасово влаштовують до себе дитину. Нагадаємо, хто може отримати грошову допомогу «Дитина не одна».