UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посилення ППО покращить ситуацію з народжуваністю, але "бум" варто очікувати після війни — Зеленський

Президент не виключає можливого впровадження відповідних програм для покращення демографічної ситуації. 

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі зі студентами Сумського державного університету зробив припущення, що після закінчення війни у нашій державі станеться демографічний "бум". На його думку, ситуацію з народжуваністю може покращити посилення української ППО, адже основне в цьому питанні — це безпека. Важливою також є наявність укриттів у садочках та школах. 

"Треба не тільки фінансово стимулювати, тому що фінанси, на мій погляд, вони допомагають, але вони не стимулюють у час війни саме народження. Допомогу — так. Але щодо народження, мені здається, справа тільки в безпеці, — пояснив Зеленський. — Тобто є те, що загалом повинна робити держава з партнерами, — це новітні технології щодо ППО і свої вітчизняні системи, і це множити, множити щоденно, і інформувати суспільство про це". 

Зростанню народжуваності після війни повинно сприяти й те, що біженці повертатимуться з-за кордону, будучи впевненими у завтрашньому дні та в майбутньому України. Та президент не виключає можливого впровадження програм для покращення демографічної ситуації. 

Читайте також: У Повітряних силах назвали системи ППО, які можуть збивати ракети "Циркон"

Нагадаємо, у МОЗ заявили, що народжуваність в Україні падає приблизно на 7% в рік з 2013-го. Повномасштабне вторгнення РФ призвело до ще більшої кризи. Як наслідок, минулого року щомісяця в середньому народжувалося близько 16 100 дітей, хоча раніше цей показник коливався в межах 21 000–23 000 немовлят.