UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пошкоджене житло: як подати заяву, якщо у нерухомого майна є співвласник

Пояснення дали юристи.

Через війну, яку розпочала Росія, житло багатьох українців було знищено або зруйноване. В такому випадку вони можуть отримати грошову компенсацію від держави.

Читайте також: «єВідновлення»: коли українці почнуть отримувати компенсації за знищене житло

Юристи «Право на захист» пояснили, як подати заяву на відшкодування пошкодженого/зруйнованого майна, якщо є співвласник.

Вони зазначили, що подати заяву можна незалежно від місця проживання чи перебування за допомогою застосунку «Дія» або через звернення до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або нотаріуса.

Якщо інформаційне повідомлення подається представником особи, то потрібні його паспорт, довіреність. Бажано мати з собою документи, які підтверджують право власності на зруйнований чи пошкоджений об’єкт нерухомого майна. Обов’язково роздрукуйте ваше зареєстроване інформаційне повідомлення.

Заявнику необхідно зазначити:

У разі якщо знищений об’єкт нерухомого майна перебуває у спільній власності, заяву про надання компенсації за знищений об’єкт може подати кожен співвласник окремо або один із співвласників. Заява, подана одним зі співвласників, вважається поданою всіма співвласниками, якщо інші співвласники не заперечують.

Такі заперечення подаються співвласниками до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Тобто, особа може самостійно подати заяву у «Дії» та співвласник може вчинити аналогічно. Або особа може подати заяву одразу за себе та співвласника.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в цілому закон №10063 щодо розширення форм надання компенсації за пошкодження об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій. ВР внесла відповідні зміни до законодавства.