UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пошкоджене житло: чи можна втратити право на компенсацію, придбавши нове

Через війну багато українців втратили свої домівки. 

Президент України підписав закон про компенсацію за зруйноване та пошкоджене житло. Він визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, спосіб оцінки та прийняття рішення щодо її надання, а також можливості її використання для отримання нового житла.

Читайте також: Рада прийняла в другому читанні спірний закон про компенсації за зруйноване житло

Юристи «Права на захист» пояснили, чи може втратити право на компенсацію за зруйноване житло особа, що придбала нове за власний кошт.

Вони підкреслили, що наразі чинним законодавством не встановлено заборони та обмеження щодо придбання нерухомого майна з подальшою втратою права на отримання компенсації за зруйноване житло.

Слід зауважити, що станом на сьогодні Закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» прийнято, однак він не набрав чинності. Крім того, не прийняті нормативно-правові акти які б регламентували порядок отримання компенсації та встановлення осіб які втратили таке право.

Єдине що вказано в Законі, це те що отримувачами компенсації не можуть бути:

Влада України розглядає можливість ввести ліміти на розмір компенсації за знищене війною нерухоме майно. Нагадаємо, який ліміт на допомогу хочуть запровадити.