UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посадовці ВРП відмовилися підписати список з кандидатами до Етичної ради

ВРП дає зрозуміти, що легкого шляху в очищенні ключової для правосуддя структури не буде. Хоча Етична Рада тепер створена автоматично

Як відомо, у відповідність до ухваленого у серпні закону про Вищу раду правосуддя має бути створена Етична рада, яка перевірить разово на доброчесність членів ВРП. Ця комісія має складатися з трьох міжнародних експертів, яких пропонують міжнародні організації, які співпрацюють з Україною в галузі судової реформи та боротьби з корупцією. Інших трьох кандидатів пропонує Рада суддів. Остаточний список має підписати голова ВРП.

У разі відмови узгодити кандидатів, Етична рада утворюється автоматично у складі перших трьох прізвищ зі списку міжнародників та перших трьох зі списку Ради суддів. Ця заява ВРП означає, що ніхто з посадових осіб ВРП не підписав список. Отже, набирає чинності передбачений законом варіант «Б». Рада суддів дала 4 кандидатури, а у списку міжнародників їх більше.

Інтрига у тому, що голови ВРП на сьогодні немає, є в.о. голови ВРП. Що й стало формальною причиною для такої стратегії ВРП. Закон не передбачає можливості підпису в.о. або заступника голови Вищої ради правосуддя — Олексія Маловацького.

Що з одного боку добре — автоматично набирає чинності варіант «Б» і Етична рада вважається створеною. Але, з іншого боку, це погано, тому що комісія починає працювати в умовах продовження конфлікту та відсутності комунікації між ВРП, Радою суддів та міжнародними партнерами та донорськими проєктами. Все це схоже на дитячу гру, хто перегляне когось.

Читайте також: Хто відповідатиме за очищення Вищої ради правосуддя: кандидати в Етичну раду від РСУ

Нагадаємо, що Конституційний Суд України відкрив провадження за поданням Верховного суду про конституційність реформування Вищої ради правосуддя.