UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посаду голови Кіровоградської ОДА намагалися продати за 3,5 млн доларів

За даними слідства, шахрайську схему організувала мешканка окупованій частині Луганщини.

У Києві затримали двох чоловіків, які, за даними слідства, «продавали» посаду голови Кіровоградської облдержадміністрації. Її підозрювані оцінили в 3,5 млн доларів, повідомив Службі безпеки України й обласної поліції в середу, 26 травня.

Організатором шахрайської схеми слідство вважає мешканку окупованої частини Луганської області. Діяльність спільників вона координувала телефоном.

Члени групи пропонували посади держслужбовців, посилаючись на зв'язки у вищих ешелонах влади. Один з підозрюваних, будучи членом кількох антикорупційних громадських організацій, представлявся радником президента і стверджував, що погоджує кандидатури з РНБО та Офісом президента.

Двох підозрюваних СБУ затримала в одному зі столичних банків при передачі їм усієї суми «оплати» за посаду голови Кіровоградської ОДА. Підозрюваним інкримінують зловживання впливом (ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу).

Досудове слідство веде Головне управління Національної поліції в Кіровоградській області за оперативної підтримки СБУ і під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Читайте також: Ексглаву Кіровоградської ОДА відправили під варту на 60 діб із заставою в 10 млн гривень

Улітку 2020 року в Харкові було затримано двох киян, які «торгували» державними посадами, прикриваючись знайомствами з представниками вищого політичного керівництва країни. Призначення на посаду голови Харківської ОДА зловмисники оцінили в 1 млн доларів, а посаду голови обласного управління Державної податкової служби - в 100 тисяч доларів.

Підозрюваним інкримінують шахрайство в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу).