UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко затвердив оновлений вигляд бойового прапору частин і з'єднань ЗСУ

Документ набув чинності з дня опублікування, 4 серпня.

Президент України Петро Порошенко підписав указ №209/2017, який замінює указ № 550 "Про опис і малюнок базового зразка Бойового Прапора військової частини (з'єднання) Збройних сил України" від 20 червня 2006 року.

Новий документ затверджує нові опис і малюнок базового зразка бойового прапора частин і з'єднань ЗСУ.

"Бойовий Прапор військової частини (з'єднання) Збройних сил України – квадратне полотнище малинового кольору розміром 130 х 130 см із запасом для прикріплення до древка. На лицьовій стороні в центрі зображено емблему Збройних сил України, вміщену на тлі золотих променів, які по три розходяться від центра між сторонами емблеми (хреста). На променях міститься зображення вінків із листя і кетягів калини, в центрі яких зображено емблему виду Збройних Сил України, до якого належить військова частина. Висота емблеми Збройних сил України становить 5/7 висоти полотнища, ширина лиштви разом із кантом – 1/10 ширини полотнища", - йдеться в описі прапору, опублікованому на сайті голови держави.

Периметр полотнища має прикрашати лиштва, обшита золотим кантом. Верхня частина лиштви містить напис "За Україну", нижня – "За її волю". Права і ліва частини лиштви прикрашені орнаментом у вигляді листя і кетягів калини. У кутах прапора міститься зображення прямих рівносторонніх хрестів із розбіжними сторонами.

Золотим шитвом мають бути виконані усі зображення і написи на полотнищі. На зворотній стороні прапора, у центрі, міститься напис назви військової частини або з'єднання. Периметр зворотного боку також прикрашений лиштвою з орнаментом у вигляді листя і кетягів калини. У кутах розміщено емблему роду військ, до якого належить військова частина. Вільні боки прапора прикрашає золота бахрома.

Сайт президента України

"Древко бойового прапора дерев'яне, коричневого кольору. Верхівка древка стрілоподібна з жовтого металу, в ній вміщено рельєфне зображення емблеми Збройних сил України. Підток древка з жовтого металу у вигляді зрізаного конуса. Головки прапорних цвяхів з жовтого металу. У разі наявності у назві військової частини (з'єднання) почесного найменування, до трубки верхівки древка прикріплюється двостороння стрічка синього кольору, обшита по периметру золотавим кантом. Кінці стрічки прикрашені золотавою бахромою", - наголошується в описі.

На одному кінці стрічки з обох сторін вишите почесне найменування військової частини або з'єднання і зображення малого державного герба України. Інший кінець стрічки з обох сторін прикрашений рослинним орнаментом та зображенням медальйону – підвіски зі знаком президента України. Стрічка зав'язується бантом з двома горизонтальними променями та скріплюється розеткою. Вона є невід'ємною частиною бойового прапора.

Напередодні президент підписав указ про затвердження штандарту керівника Нацполіції.

Згідно з документом, штандарт має бути встановлений у кабінеті керівника Національної поліції України. Він може використовуватись під час проведення офіційних заходів, урочистих церемоній та інших заходів, у яких братиме участь керівник Нацполіції. Крім того, очільник правоохоронного відомства може дати дозвіл на використання штандарту під час подій державного значення.