UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко вибачився перед військовими за відсутність військового параду

Колишній глава держави назвав відмову від проведення параду великою помилкою.

Під час урочистих заходів до Дня Незалежності України колишній президент України Петро Порошенко, звертаючись до громадян України і військовослужбовців Збройних сил, вибачився перед ними через відсутність цього року військового параду, передає "РБК-Україна".

"Окрема подяка українським воїнам, нашим захисникам. Вибачте! Ще раз підкреслюю, це ж не наша вина. Вибачте, що без параду! Це помилка. Я твердо переконаний, що події сьогоднішнього дня яскраво довели, що цю помилку треба виправляти наступного року. Альтернативи немає", – заявив Порошенко.

24 серпня українці відзначають 28-у річницю незалежності держави. Вперше свято відзначили 16 липня, адже саме в цей день 1990 року Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Вже наступного року 24 серпня УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України, і свято перенесли на цей день.

Цього року на День незалежності не було військового параду, але відбулася Хода гідності, у якій взяли участь українські виконавці та музичні колективи, військовослужбовці та представники громадських професій, а також президент Володимир Зеленський із сім'єю.

Також у Києві відбувся Марш захисників – ветеранів, волонтерів та родичів бійців, загиблих в Донбасі, захищаючи Україну від російської агресії. Організаторами Маршу виступили Рух ветеранів України та фонд "Повернись живим".

DT.UA зібрало перелік заходів, які відбудуться я у Києві з нагоди Дня Незалежності України.