UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко сподівається на якнайшвидше звільнення українських в'язнів із російських тюрем

України, як член Ради ООН з прав людини, використає для цього всі наявні інструменти.

Україна продовжить роботу зі звільнення українських заручників з окупованих Донбасу та Криму, які утримуються в російських тюрмах, повідомив Петро Порошенко під час зустрічі з главами дипломатичних представництв та міжнародних організацій.

"Нинішнього року ми працюватимемо для якнайшвидшого повернення в Україну інших українських заручників з окупованих Донбасу та Криму і політичних в'язнів, які утримуються в російських тюрмах. Ми чекаємо, ми сподіваємось побачити їх в Україні", - говорить Президент.

Глава держави також наголосив, що реінтеграція окупованих українських земель відбуватиметься мирним, політико-дипломатичним шляхом, а закон, який наразі розглядається в українському парламенті, стане сигналом для Донбасу і Криму, що "ви є невід'ємною частиною України і ми зробимо все можливе для того, щоб ви якнайскоріше повернулися додому".

Насамкінець, Порошенко подякував світу за підтримку України та за проголосовану резолюцію ГА ООН щодо прав людини в окупованому Криму.

"Минулого року Україна завершила своє непостійне членство в Раді Безпеки ООН. Дякую всім партнерам, з якими ми працювали в цьому форматі протягом двох років. Як новообраний член Ради ООН з прав людини на наступний трирічний період, Україна використовуватиме всі наявні інструменти для протидії порушенням прав людини на окупованих територіях та у всьому світі", - підсумував Гарант.

Раніше Президент помилував громадянку України, яка здійснила тяжкий злочин проти країни, аби продовжити процес звільнення українських заручників з ОРДЛО.

Наразі Верховна Рада продовжує розглядати правки до законопроекту "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях". Напередодні депутати розглянули 481 правку із 673 запропонованих. Проект закону був принятий у першому читанні в жовтні 2017 та визначає ОРДЛО як тимчасово окуповану територію, де збройні сили РФ і окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють окупаційну владу і загальний контроль з Російської Федерації. Військову присутність України в Донбасі названо заходами по забезпеченню національної безпеки і оборони.