UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко підписав закон про збільшення контрольованої території моря

Закон має запобігати контрабанді та нелегальним заходам суден до закритих портів окупованих територій України.

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про прилеглу зону України". Метою якого є гармонізація морського законодавства країни з законодавством інших причорноморських держав та інших держав-учасниць Конвенції ООН з морського права 1982 року, повідомляє прес-служба голови України. Вказується також, що закон має попереджувати здійснення контрабанди та нелегальні заходи суден до закритих портів окупованих територій України.

Згідно з законом, прилеглою зоною вважається зона відкритого моря, яка прилягає до територіального моря України і зовнішня межа якого перебуває на відстані не більше 24 морських миль, відлічених від вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря України.

У прилеглій зоні Україна контролює запобігання порушенням митного, податкового, міграційного, санітарного законодавства у межах території країни, включаючи її внутрішні води, або територіальне море. Контроль здійснюється задля притягнення до відповідальності за порушення законодавства.

Таким чином, орган, який забезпечує недоторканність держкордону та охорону суверенних прав України в її прилеглій та виключній (морській) економічній зонах може зупиняти судна; оглядати їх; затримувати чи арештовувати судна та/або членів їх екіпажу, за виключенням військових кораблів та інших державних суден, які використовуються з некомерційною метою.

Якщо судно порушило українське законодавство і намагається зникнути, уповноважений орган може переслідувати таке судно з метою його затримання та притягнення до відповідальності згідно з Конвенцією ООН з морського права 1982 року. Право на переслідування припиняється як тільки таке судно увійде в територіальне море держави під прапором якої плаває або будь-якої третьої держави.

Нагадаємо, що на пленарному засіданні 6 грудня за законопроект №8361 "Про прилеглу зону України" у другому читанні та в цілому проголосували 244 народних депутати.

У статті для DT.UA Олена Снігир, провідний спеціаліст Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії України ім. Г. Удовенка, писала, що цей закон важливий в контексті протистояння російській агресії. Тепер у прилеглій зоні Державна прикордонна служба може зупиняти для контролю або заарештовувати судна за винятком військових та інших кораблів, які використовуються з некомерційною метою.

Детальніше читайте в статті Снігир "Навипередки з міжнародним правом" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".